Europa Vandaag: principes mogen iets kosten, toch?

dinsdag 15 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Benzinepomp

Principes mogen iets kosten, toch?

Sancties tegen de Russische agressie in Oekraïne zijn nodig. Maar wat kost dat? De sancties hebben grote gevolgen. Banken kunnen bijvoorbeeld niet meer bij tegoeden in Rusland en prijzen van grond- en brandstoffen zijn sterk gestegen. Tijdens de Raad Economische en Financiële Zaken i worden de economische en financiële gevolgen van de sancties voor de Europese lidstaten en burgers besproken.

Daarnaast proberen de ministers de OESO i-overeenkomst over een wereldwijd minimum-belastingtarief - bedrijven mogen nergens minder dan 15 % belasting betalen - om te zetten in EU i-wetgeving. De maatregel moet vooral voorkomen dat bedrijven naar belastingparadijzen kunnen uitwijken.

 

 
Vluchtelingen
Bron: Flickr / jtstewart

Medische zorg voor Oekraïense vluchtelingen

Ook voor de ministers van Volksgezondheid die vandaag bijeen komen, speelt de Russische invasie in Oekraïne een hoofdrol. Begin maart werd een unaniem akkoord bereikt over een aantal tijdelijke beschermingsmaatregelen voor vluchtelingen uit Oekraïne (CARE).

De gevolgen voor de volksgezondheid van deze vluchtelingenstroom (voor zowel de vluchtelingen als de opvangende landen) worden door de ministers onder de loep genomen. Hoe zal bijvoorbeeld de toegang van vluchtelingen tot medische zorg in de lidstaten worden geregeld?

 

En verder...

Stemt de Tweede Kamer over de beëindiging van twee parlementaire behandelvoorbehouden: één over een EU-richtlijn voor het energiegebruik van gebouwen en één over een voorstel voor een wereldwijde minimumbelasting.

Rondt de Eerste Kamer het debat af over rechtsstatelijkheid, grondrechten en democratie in de Europese Unie.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

15-3, 09:30

Gevolgen sancties tegen Rusland, wereldwijd minimaal belastingtarief.

15-3, 13:35

Eerste Kamer

Democratie in de Europese Unie.

15-3, 14:00

Tweede Kamer

Stemmingen over beëindiging van twee parlementaire behandelvoorbehouden.

15-3, 15:00

Raad Volksgezondheid

Gevolgen vluchtelingstroom Oekraïne.