Verordening 2022/590 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 138/2004 wat de regionale landbouwrekeningen betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 12 april 2022 gepubliceerd en is op 2 mei 2022 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2022/590 van het Europees Parlement en de Raad van 6 april 2022 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 138/2004 wat de regionale landbouwrekeningen betreft

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2022/590 of the European Parliament and of the Council of 6 April 2022 amending Regulation (EC) No 138/2004 as regards regional economic accounts for agriculture
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2022/590
Origineel voorstel COM(2021)54 NLEN
Celex-nummer i 32022R0590

3.

Key dates

Document 06-04-2022; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 12-04-2022; PB L 114 p. 1-21
Ondertekening 06-04-2022
Inwerkingtreding 02-05-2022; in werking datum publicatie +20 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

12.4.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 114/1

 

VERORDENING (EU) 2022/590 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 6 april 2022

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 138/2004 wat de regionale landbouwrekeningen betreft

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 338, lid 1,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EU) nr. 549/2013 van het Europees Parlement en de Raad (2) voert het Europees systeem van rekeningen 2010 (“ESR 2010”) in en bevat het referentiekader van gemeenschappelijke normen, definities, classificaties en registratieregels voor het opstellen van de rekeningen van de lidstaten met het oog op de statistische eisen van de Unie.

 

(2)

Verordening (EG) nr. 138/2004 van het Europees Parlement en de Raad (3) voert de landbouwrekeningen (“LR”) in de Unie in door middel van methoden en een tijdschema voor de indiening van de landbouwrekeningen. De LR zijn satellietrekeningen van de nationale rekeningen, zoals bepaald in het ESR 2010, met als doel geharmoniseerde en tussen de lidstaten vergelijkbare resultaten te verkrijgen om de rekeningen ten behoeve van de doelstellingen van de Unie op te stellen. In 2016 publiceerde de Europese Rekenkamer Speciaal verslag nr. 1/2016 getiteld “Is het systeem van de Commissie voor prestatiemeting met betrekking tot de inkomens van landbouwers goed opgezet en gebaseerd op degelijke gegevens?”. Dat verslag bevat degelijke en relevante opmerkingen en aanbevelingen over de LR en Verordening (EG) nr. 138/2004.

 

(3)

De regionale landbouwrekeningen (“RLR”) zijn een aanpassing op regionaal niveau van de LR. Nationale cijfers kunnen op zichzelf niet het volledige en soms complexe beeld geven van wat er op een gedetailleerder niveau gebeurt. Daarom dragen gegevens op regionaal niveau bij tot een beter begrip van de diversiteit tussen regio’s, vullen zij de informatie over de Unie, de eurozone en de afzonderlijke lidstaten aan, terwijl tegelijkertijd wordt ingespeeld op de toegenomen behoefte aan statistieken om te voldoen aan de verantwoordingsplicht, en vergroten zij de mate van harmonisering, efficiëntie en consistentie van de landbouwstatistieken in de Unie. De RLR moeten daarom in Verordening (EG) nr. 138/2004 worden geïntegreerd, wat de methoden en het programma voor de indiening van gegevens betreft.

 

(4)

Statistieken worden niet langer beschouwd als slechts één van de vele informatiebronnen voor beleidsontwikkeling, maar spelen een centrale rol in het besluitvormingsproces. Voor empirisch onderbouwde besluitvorming zijn statistieken nodig die voldoen aan strenge kwaliteitscriteria, zoals uiteengezet in Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad (4), overeenkomstig de doeleinden waarvoor zij bedoeld zijn.

 

(5)

Hoogwaardige statistische gegevens op regionaal niveau vormen een cruciaal instrument voor de uitvoering, monitoring, evaluatie, herziening en beoordeling van de economische, ecologische en sociale gevolgen van beleidsmaatregelen op het vlak van landbouw in de Unie, met name het gemeenschappelijk landbouwbeleid (“GLB”), met inbegrip van maatregelen voor plattelandsontwikkeling, het nieuwe uitvoeringsmodel van het GLB en de nationale strategische plannen, alsmede het beleid van de Unie met betrekking tot onder meer milieu, klimaatverandering, biodiversiteit, de circulaire economie, landgebruik, evenwichtige en duurzame regionale ontwikkeling, volksgezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en -zekerheid en de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties. De...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.