Breng de schooltandarts terug op school

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op dinsdag 21 juni 2022.

Te veel kinderen gaan niet naar de tandarts. Als het aan D66 ligt, wordt de schooltandarts daarom opnieuw ingezet op voor-, basis- en middelbare scholen. De schooltandarts moet ervoor zorgen dat meer kinderen een regelmatige gebitscontrole krijgen. Onze motie die hiertoe oproept is vandaag aangenomen in de Tweede Kamer.

Fonda Sahla

Tweede Kamerlid; Kinderopvang, Langdurige zorg, Vroegschoolse Educatie

21.06.2022

Tweede Kamer nieuws

Zorg, gezondheid en sport

Kansenongelijkheid

Maar liefst één op de vijf kinderen gaat niet naar de tandarts. Veel van hen zijn in hun jeugd niet of nauwelijks bij de tandarts geweest. Bovendien raakt dit vaker de kinderen die opgroeien in armere wijken. Dit is onacceptabel. D66 wil voorkomen dat kinderen opgroeien met een zwak gebit dat - op latere leeftijd - veel pijn, ongemak en kosten veroorzaakt.

Gezond opgroeien

Ieder kind verdient gelijke kansen, dus ook in de mondzorg. Ieder kind heeft recht op een gezond gebit, goede voorlichting en sterke tanden. De schooltandarts zorgt ervoor dat meer kinderen een regelmatige, gratis gebitscontrole krijgen. Om gaatjes en tandsteen te verhelpen. En gezondheidsklachten te voorkomen.

“Ik vind het niet kunnen dat je aan het gebit van een kind al kan zien of het in een rijke of een arme buurt opgroeit.”

Fonda Sahla, Tweede Kamerlid voor D66

Motie aangenomen

Op een aantal scholen wordt de schooltandarts al ingezet. Door de aangenomen motie van D66 zal het kabinet samen met maatschappelijke partners als het CJG, de GGD, scholen en tandartsorganisaties, onderzoeken hoe het tandartsbezoek van kinderen verder verhoogd kan worden. Met speciale aandacht voor verdere verspreiding van de schooltandarts.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle items

14.04.2022

Maidenspeech Fonda Sahla

"In mijn Nederland, waar ik vanuit deze Tweede Kamer mede vorm aan mag gegeven, staat kansengelijkheid centraal."

Lees verder

18.02.2022

’22: twintig jaar euthanasiewet

In herinnering aan Elida Tuinsta (1931-2021) en haar bijdrage aan de legalisering van euthanasie in Nederland sprak Democraat met D66 Eerste Kamerlid Boris Dittrich.

Lees verder

11.02.2022

Wieke Paulusma: Vertrouwen in een kwetsbaar moment

Lees verder

Home Nieuws Breng de schooltandarts terug op school