Geef Oekraïense psychologen de mogelijkheid om getraumatiseerde landgenoten te helpen

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op donderdag 7 juli 2022.

Naar Nederland gevluchte Oekraïense psychologen moeten de mogelijkheid krijgen om hun getraumatiseerde landgenoten te helpen. Psychologen uit Oekraïne kunnen worden getraind of hier werken onder supervisie van Nederlandse collega’s. Een voorstel van D66 om dit mogelijk te maken wordt gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

Anne-Marijke Podt

Tweede Kamerlid; Asiel & Migratie, Participatiewet, Arbeidsomstandigheden

07.07.2022

Tweede Kamer nieuws

Oekraïne

Goede mentale zorg

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt: ‘Door de gruwelen van de oorlog kampen veel Oekraïners met een trauma. Zij hebben goede mentale zorg nodig en op dit moment krijgen ze die niet of nauwelijks. We kunnen de kennis en kunde van Oekraïense psychologen goed gebruiken om landgenoten in hun eigen taal te helpen. Laten we dat mogelijk maken.’

Aan de slag

Op opvanglocaties in gemeenten is mentale zorg niet voldoende beschikbaar en de GZZ kampt met lange wachtlijsten. Onder de Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht zijn ook psychologen die mentale zorg kunnen bieden. Regelgeving belemmert dat zij hier hun beroep kunnen uitoefenen. Ook mogen zij niet als ZZP’er aan de slag. Door deze psychologen te trainen, of door ze onder supervisie te laten werken, kunnen veel Oekraïners geholpen worden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle items

03.06.2022

VN-resolutie om Russische voedselblokkades te breken

D66 en de VVD willen de druk op Rusland verhogen om de voedselblokkade op te heffen en Oekraïens graan vrij te geven.

Lees verder

26.05.2022

Kamermeerderheid: Onmiddellijke herstelhulp aan Oekraïense bevolking noodzakelijk

Een meerderheid van de Tweede Kamer dient een actieplan in met punten waarmee Nederland per direct Oekraïne kan helpen bij het eerste herstel. Het initiatief komt van Kamerlid Alexander Hammelburg (D66).

Lees verder

10.05.2022

Opinie: ‘Stoppen met Russisch gas verstoort oorlogsmotor Rusland’

Laten we gehoor geven aan de oproep die Schuman 72 jaar geleden deed. In de huidige situatie betekent dat als EU gezamenlijk stoppen met het inkopen van Russische kolen, olie en gas.

Lees verder

Home Nieuws Laat Oekraïense psychologen helpen