Besluit 2022/1256 - Standpunt dat namens de EU in de 226e bijeenkomst van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie moet worden ingenomen met betrekking tot de voorgestelde vaststelling van amendement 48 van bijlage 6, deel I, bij het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 20 juli 2022 gepubliceerd en is op 15 juli 2022 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2022/1256 van de Raad van 15 juli 2022 inzake het standpunt dat namens de Europese Unie in de 226e bijeenkomst van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie moet worden ingenomen met betrekking tot de voorgestelde vaststelling van amendement 48 van bijlage 6, deel I, bij het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2022/1256 of 15 July 2022 on the position to be taken on behalf of the European Union at the 226th session of the Council of the International Civil Aviation Organization as regards the proposed adoption of Amendment 48 to Annex 6, Part I, to the Convention on International Civil Aviation
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2022/1256
Regdoc-nummer ST(2022)10712
Origineel voorstel COM(2022)312 EN
Celex-nummer i 32022D1256

3.

Key dates

Document 15-07-2022; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 20-07-2022; PB L 191 p. 61-62
Inwerkingtreding 15-07-2022; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

20.7.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 191/61

 

BESLUIT (EU) 2022/1256 VAN DE RAAD

van 15 juli 2022

inzake het standpunt dat namens de Europese Unie in de 226e bijeenkomst van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie moet worden ingenomen met betrekking tot de voorgestelde vaststelling van amendement 48 van bijlage 6, deel I, bij het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 100, lid 2, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart (“het Verdrag van Chicago”), waarbij het internationale luchtvervoer wordt geregeld, is op 4 april 1947 in werking getreden. Bij dat verdrag is de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (International Civil Aviation Council — ICAO) opgericht.

 

(2)

De lidstaten van de Unie zijn verdragsluitende partijen bij het Verdrag van Chicago (“de verdragsluitende partijen”) en leden van de ICAO, terwijl de Unie de status van waarnemer heeft in bepaalde organen van de ICAO. Momenteel zijn zeven lidstaten vertegenwoordigd in de ICAO-Raad.

 

(3)

Krachtens artikel 54 van het Verdrag van Chicago kan de ICAO-Raad internationale normen en aanbevolen praktijken vaststellen; deze worden vastgelegd in de bijlagen bij het Verdrag van Chicago (de “bijlagen”).

 

(4)

Krachtens artikel 90 van het Verdrag van Chicago treden de bijlagen of een wijziging van deze bijlagen in werking binnen drie maanden na de voorlegging ervan aan de verdragsluitende partijen of na afloop van een zodanige langere termijn als de ICAO-Raad kan voorschrijven, tenzij in de tussentijd een meerderheid van de verdragsluitende partijen haar afkeuring kenbaar maakt aan de Raad van de ICAO.

 

(5)

Naar verwachting zal de ICAO-Raad tijdens zijn 226e zitting amendement 48 van bijlage 6, deel I, bij het Verdrag van Chicago (“amendement 48”) vaststellen.

 

(6)

De belangrijkste doelstelling van amendement 48 is het uitstel van de datum van toepassing van bijlage 6, deel I, norm 6.18.1 tot 1 januari 2025.

 

(7)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moeten worden ingenomen tijdens de 226e zitting van de ICAO-Raad met betrekking tot amendement 48. Dat standpunt moet inhouden dat amendement 48 wordt gesteund en het moet namens de Unie tot uiting worden gebracht door de gezamenlijk optredende lidstaten van de Unie die lid zijn van de ICAO-Raad.

 

(8)

Het standpunt van de Unie na de vaststelling door de ICAO-Raad van amendement 48, dat door de secretaris-generaal van de ICAO door middel van de procedure van de ICAO-brieven moet worden bekendgemaakt, moet inhouden dat geen afkeuring kenbaar wordt gemaakt, op voorwaarde dat amendement 48 zonder ingrijpende wijzigingen wordt vastgesteld,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen op de 226e of een latere vergadering van de ICAO-Raad houdt in dat het voorgestelde amendement 48 van bijlage 6, deel I, bij het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart (“amendement 48”) in zijn geheel wordt gesteund.
  • 2. 
    Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen, mits de ICAO-Raad amendement 48 zonder ingrijpende wijzigingen vaststelt, houdt in dat geen afkeuring van het vastgestelde amendement 48 in antwoord op de desbetreffende ICAO-brieven kenbaar wordt gemaakt.

Artikel 2

  • 1. 
    Het in artikel 1, lid 1, vermelde standpunt wordt tot uitdrukking gebracht door de lidstaten van de Unie die lid zijn van de ICAO-Raad, die gezamenlijk namens de Unie optreden.
  • 2. 
    Het in artikel 1, lid 2,...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.