Besluit 2021/1055 - Standpunt EU in de Conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (het CDNI) over de vaststelling van de resolutie tot uitbreiding van het verbod op het lozen van huishoudelijk afvalwater tot binnenschepen die tussen 12 en 50 passagiers vervoeren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 28 juni 2021 gepubliceerd en is op 21 juni 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2021/1055 van de Raad van 21 juni 2021 over het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (het CDNI) over de vaststelling van de resolutie tot uitbreiding van het verbod op het lozen van huishoudelijk afvalwater tot binnenschepen die tussen 12 en 50 passagiers vervoeren

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2021/1055 of 21 June 2021 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Conference of Contracting Parties to the Convention on the collection, deposit and reception of waste generated during navigation on the Rhine and other inland waterways (CDNI) on the adoption of the resolution aiming to extend the ban on the discharging of domestic wastewater to inland waterways vessels carrying between 12 and 50 passengers
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2021/1055
Origineel voorstel COM(2021)307 NLEN
Celex-nummer i 32021D1055

3.

Key dates

Document 21-06-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 28-06-2021; PB L 227 p. 39-40
Inwerkingtreding 21-06-2021; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

28.6.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 227/39

 

BESLUIT (EU) 2021/1055 VAN DE RAAD

van 21 juni 2021

over het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (het CDNI) over de vaststelling van de resolutie tot uitbreiding van het verbod op het lozen van huishoudelijk afvalwater tot binnenschepen die tussen 12 en 50 passagiers vervoeren

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (CDNI) van 9 september 1996 is in werking getreden op 1 november 2009.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 19 van het CDNI kan de Conferentie van de verdragsluitende partijen het CDNI en de bijlagen daarbij wijzigen.

 

(3)

Op het gebied van de binnenvaart moet de Unie handelen met het oog op uniformiteit van de technische voorschriften die in de Unie van toepassing zijn op binnenschepen.

 

(4)

Tijdens de vergadering van de Conferentie van partijen bij het CDNI van 22 juni 2021 zal worden gestemd over een resolutie die tot doel heeft het verbod op het lozen van huishoudelijk afvalwater uit te breiden tot binnenschepen met meer dan 12 passagiers en hotelschepen met meer dan 12 slaapplaatsen. De vaartuigen die onder het toepassingsgebied van die resolutie vallen, zullen door de bepalingen ervan worden verplicht om passende voorzieningen aan boord te installeren.

 

(5)

De technische standaard voor binnenschepen (ES-TRIN 2019/1), die op 8 november 2018 door het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart (Cesni) is vastgesteld, bevat uniforme technische voorschriften die nodig zijn om de veiligheid van binnenschepen te waarborgen. Deze standaard bevat ook bijzondere bepalingen voor specifieke categorieën vaartuigen, zoals passagiersschepen, bepalingen met betrekking tot de uitrusting en installatie van vaartuigen, met inbegrip van voorzieningen voor het opvangen en verwijderen van afvalwater, en instructies voor de toepassing van die technische standaard.

 

(6)

Het is wenselijk het standpunt vast te stellen dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de Conferentie van de partijen bij het CDNI, omdat de bepalingen van de resolutie een beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het Unierecht, namelijk op Richtlijn (EU) 2016/1629 van het Europees Parlement en de Raad (1).

 

(7)

De resolutie vergroot de samenhang met de eisen van de Uniewetgeving, met name op het gebied van de toepassingsdata voor de installatie van passende infrastructuur voor het verzamelen van afvalwater op binnenschepen. Bovendien bevordert de resolutie de initiatieven en doelstellingen op het gebied van milieubescherming.

 

(8)

De Unie is geen partij bij het CDNI. Het standpunt van de Unie wordt tot uitdrukking gebracht door de gezamenlijk in het belang van de Unie optredende lidstaten van de Unie die partij zijn bij het CDNI,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat in de Conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (CDNI) namens de Europese Unie moet worden ingenomen op de vergadering daarvan van 22 juni 2021, houdt in dat wordt ingestemd met de vaststelling van de resolutie tot uitbreiding van het verbod op het lozen van huishoudelijk afvalwater tot binnenschepen die tussen 12 en 50 passagiers vervoeren.

Artikel 2

Het in artikel 1 genoemde standpunt wordt tot uitdrukking gebracht...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.