Besluit 2022/391 - Standpunt EU op de 65e zitting van de Commissie verdovende middelen over het toevoegen van stoffen aan de lijsten die gehecht zijn aan het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen van 1961, zoals gewijzigd bij het Protocol van 1972, en aan het Verdrag inzake psychotrope stoffen van 1971

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 1 december -1 gepubliceerd en moest uiterlijk op 7 maart 2022 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2022/391 van de Raad van 3 maart 2022 betreffende het namens de Europese Unie op de 65e zitting van de Commissie verdovende middelen in te nemen standpunt over het toevoegen van stoffen aan de lijsten die gehecht zijn aan het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen van 1961, zoals gewijzigd bij het Protocol van 1972, en aan het Verdrag inzake psychotrope stoffen van 1971

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2022/391 of 3 March 2022 on the position to be taken on behalf of the European Union in the 65th session of the Commission on Narcotic Drugs on the scheduling of substances under the Single Convention on Narcotic Drugs of 1961, as amended by the 1972 Protocol, and the Convention on Psychotropic Substances of 1971
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2022/391
Regdoc-nummer ST(2022)5629
Origineel voorstel COM(2021)807 NLEN
Celex-nummer i 32022D0391

3.

Key dates

Document 03-03-2022; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 01-12--1; OJ L 79, p. 27–30
Inwerkingtreding 07-03-2022; van kracht datum kennisgeving
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 07-03-2022

4.

Wettekst

9.3.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 79/27

 

BESLUIT (EU) 2022/391 VAN DE RAAD

van 3 maart 2022

betreffende het namens de Europese Unie op de 65e zitting van de Commissie verdovende middelen in te nemen standpunt over het toevoegen van stoffen aan de lijsten die gehecht zijn aan het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen van 1961, zoals gewijzigd bij het Protocol van 1972, en aan het Verdrag inzake psychotrope stoffen van 1971

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 83, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Enkelvoudig Verdrag van de Verenigde Naties (VN) inzake verdovende middelen van 1961, zoals gewijzigd bij het Protocol van 1972 (het “verdrag inzake verdovende middelen”), is op 8 augustus 1975 in werking getreden.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 3 van het verdrag inzake verdovende middelen kan de Commissie verdovende middelen besluiten bepaalde stoffen toe te voegen aan de aan dat verdrag gehechte lijsten. Zij kan de lijsten alleen wijzigen in overeenstemming met aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar zij kan ook besluiten door de WHO aanbevolen wijzigingen niet over te nemen.

 

(3)

Het VN-Verdrag inzake psychotrope stoffen van 1971 (het “verdrag inzake psychotrope stoffen”) is op 16 augustus 1976 in werking getreden.

 

(4)

Overeenkomstig artikel 2 van het verdrag inzake psychotrope stoffen kan de Commissie verdovende middelen, op grond van aanbevelingen van de WHO, besluiten om bepaalde stoffen toe te voegen aan of af te voeren van de aan dat verdrag gehechte lijsten. Zij beschikt over een ruime discretionaire bevoegdheid om rekening te houden met economische, sociale, juridische, administratieve en andere factoren, maar mag niet willekeurig handelen.

 

(5)

Wijzigingen van de aan het verdrag inzake verdovende middelen en het verdrag inzake psychotrope stoffen gehechte lijsten hebben rechtstreekse gevolgen voor het toepassingsgebied van het Unierecht op het gebied van drugscontrole. Kaderbesluit 2004/757/JBZ van de Raad (1) is van toepassing op de stoffen die zijn opgenomen in de lijsten bij deze verdragen. Iedere wijziging van de aan die verdragen gehechte lijsten wordt dus rechtstreeks opgenomen in de gemeenschappelijke regels van de Unie.

 

(6)

De Commissie verdovende middelen zal op haar 65e zitting, die gepland staat van 14 tot en met 18 maart 2022 in Wenen, besluiten over de toevoeging van drie nieuwe stoffen aan de lijsten bij het verdrag inzake verdovende middelen en het verdrag inzake psychotrope stoffen.

 

(7)

De Unie is geen partij bij het verdrag inzake verdovende middelen of het verdrag inzake psychotrope stoffen. Zij heeft de status van waarnemer zonder stemrecht in de Commissie verdovende middelen, waarvan twaalf lidstaten stemgerechtigd lid zullen zijn tijdens haar 65e zitting (2). De Raad moet die lidstaten machtigen om het standpunt van de Unie over het toevoegen van stoffen aan de lijsten van deze verdragen te vertolken, aangezien dergelijke besluiten over het toevoegen van stoffen aan de lijsten daarvan onder de bevoegdheid van de Unie vallen.

 

(8)

De WHO heeft aanbevolen om twee nieuwe stoffen toe te voegen aan lijst I bij het verdrag inzake verdovende middelen en één nieuwe stof aan lijst II bij het verdrag inzake psychotrope stoffen.

 

(9)

Alle stoffen die door het WHO-deskundigencomité inzake drugsafhankelijkheid (het “deskundigencomité”) zijn beoordeeld en door de WHO worden aanbevolen voor toevoeging aan de lijsten, worden door het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving als nieuwe psychoactieve stoffen gemonitord op grond van...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.