Reactie Gert-Jan Segers op aftreden Henk Staghouwer

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gert-Jan) Segers i, gepubliceerd op maandag 5 september 2022, 19:31.

Vandaag heeft Henk Staghouwer bekendgemaakt dat hij gaat stoppen als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en dat maakt het voor mij een verdrietige dag. Negen maanden geleden had Henk de moed om ‘ja’ te zeggen toen ik hem vroeg om vanuit Groningen over te komen en minister te worden. Van dichtbij heb ik gezien hoe hij alles heeft gegeven om die pittige verantwoordelijkheid waar te maken. Ook op de momenten dat het zwaar was. In het contact met boeren en vissers zag je dat hij een man van de praktijk was met hart voor de sector. Dan was Henk op z’n best.

Henk heeft mij dit weekend gemeld dat het voor hem nu hier stopt. In zijn verklaring bij zijn aftreden geeft hij aan dat hij zich steeds meer de vraag stelt of hij de aangewezen man is om als minister de grote uitdagingen waar de landbouw voor staat, aan te gaan. Die eerlijkheid kenmerkt Henk ook. Henk zat hier nooit voor zichzelf, maar altijd voor de zaak. Voor perspectief voor het platteland. Voor landbouw en voor natuur en om ervoor te zorgen dat die twee met kringlooplandbouw steeds meer hand in hand gaan. Het zijn grote uitdagingen die hij met een minstens zo grote gedrevenheid aan is gegaan. En daar ben ik hem dankbaar voor.

Uiteraard heb ik begrip voor Henks beslissing, respecteer ik die ook, maar ik vind dit ook een bitter moment. Allereerst voor Henk zelf, maar ook voor ons als ChristenUnie-team. We willen elkaar - in goede en kwade dagen - vasthouden en helpen. Zo wil ik dat wij opereren hier in Den Haag, als hecht team. En het is niet gelukt dat team intact te houden. Dat maakt deze dag een beroerde.