Pegas: "Ik heb er recht op dat de overheid mij beschermt."

dinsdag 27 september 2022, 13:30

DEN HAAG (PDC i) - "Ik ben een inwoner van Nederland. Ik heb er recht op dat de overheid mij beschermt." Zo sprak Frouke Postma-Doornbos, gedupeerd inwoner van het aardbevingsgebied maandag bij haar verhoor van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning i Groningen (Pegas). De verhoren zijn maandag na twee weken weer hervat.

Tijdens het verhoor van Postma-Doornbos werd duidelijk welke impact de aardbevingen en de strijd voor het behoud van haar huis op haar en haar gezin hebben gehad. Haar echtgenoot raakte overspannen, zelf kreeg ze last van hartklachten en haar jongste zoon werd angstig en depressief.

Postma-Doornbos hekelde de onduidelijkheid over het indienen van schadeclaims en de gebrekkige bijstand die inwoners van het aardbevingsgebied geboden werd. Het gezin voelde zich niet serieus genomen en raakte terecht in "een spaghetti van versterking, herstel, schadeafhandeling, opnieuw kijken."

Eelco Eikenaar, tussen 2015 en 2019 als lid van het dagelijkse provinciebestuur verantwoordelijk voor het gasdossier, beaamde de willekeur in de versterking van huizen die zijn beschadigd door de gaswinning in Groningen. Volgens Eikenaar resulteerde deze willekeur in sociale spanningen en het uit elkaar vallen van gemeenschappen.

De grootste frustratie voor de oud-gedeputeerde was het tijdelijk stopzetten en omgooien van de versterkingsoperatie onder leiding van Eric Wiebes i, toen minister van Economische Zaken. Volgens Eikenaar werd er in Den Haag niet gekeken naar de sociale samenhang in gemeenschappen en werd er naar argumenten niet geluisterd.

Anita Wouters, tussen 2017 en 2019 project-directeur-generaal Groningen Bovengronds bij het ministerie van Economische Zaken, stelt dat de versterking werd stopgezet vanwege zorgen over de veiligheid. De oud-ambtenaar was nauw betrokken bij "het indrukken van de pauzeknop" en ziet de ingreep nog steeds als logisch besluit, die volgens haar verkeerd geframed is.

Desalniettemin zorgde de ingreep voor woede bij Groningse regiobestuurders en maatschappelijke organisaties. Zo stapte Hans Alders i, die donderdag wordt gehoord, op als Nationaal Coördinator Groningen. Wouters betoogde dat het ministerie de capaciteit die vrijkwam door de stopzetting wilde gebruiken om eerst de meest onveilige huizen te versterken. Inmiddels zijn veel van deze huizen nog steeds niet versterkt.

Bronnen: NOS, NRC, Trouw