Besluit 2022/1663 - Standpunt EU over de wijzigingen van de bijlagen bij de Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) en van de bijlagen bij het Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 28 september 2022 gepubliceerd en is op 26 september 2022 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2022/1663 van de Raad van 26 september 2022 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt over de wijzigingen van de bijlagen bij de Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) en van de bijlagen bij het Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN)

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2022/1663 of 26 September 2022 on the position to be adopted on behalf of the European Union on the amendments to the Annexes to the Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road (ADR) and to the Regulations annexed to the European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Inland Waterways (ADN)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2022/1663
Regdoc-nummer ST(2022)12123
Origineel voorstel COM(2022)436 NLEN
Celex-nummer i 32022D1663

3.

Key dates

Document 26-09-2022; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 28-09-2022; PB L 250 p. 19-22
Inwerkingtreding 26-09-2022; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

28.9.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 250/19

 

BESLUIT (EU) 2022/1663 VAN DE RAAD

van 26 september 2022

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt over de wijzigingen van de bijlagen bij de Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) en van de bijlagen bij het Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) is op 29 januari 1968 in werking getreden. Het Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN) is op 28 februari 2008 in werking getreden.

 

(2)

Op grond van artikel 14 van de ADR kan elke overeenkomstsluitende partij één of meer wijzigingen van de bijlagen bij de ADR voorstellen. De werkgroep vervoer van gevaarlijke goederen (WP.15) is het orgaan dat bevoegd is om beslissingen te nemen over de vaststelling van dergelijke wijzigingen. Op grond van artikel 20 van het ADN kan elke verdragsluitende partij een of meer wijzigingen van de bijlagen bij het ADN voorstellen. Het uit hoofde van het ADN opgerichte administratief comité is het orgaan dat bevoegd is om beslissingen te nemen over de vaststelling van dergelijke wijzigingen. Tijdens een periode van twee jaar tussen 2020 en 2022 hebben de werkgroep vervoer van gevaarlijke goederen (WP.15) en het administratief comité van het ADN wijzingen van respectievelijk de bijlagen bij de ADR en de bijlagen bij het ADN vastgesteld, die op 6 juli 2022 meegedeeld werden aan de overeenkomstsluitende bij de ADR en op 1 juli 2022 aan de verdragsluitende partijen bij het ADN.

 

(3)

Op grond van artikel 14 van de ADR wordt elk voorstel tot wijziging van de bijlagen geacht te zijn aangenomen tenzij een derde van de overeenkomstsluitende partijen, of vijf van hen indien een derde meer is dan dat aantal, binnen drie maanden na de datum waarop de secretaris-generaal de voorgestelde wijzigingen heeft rondgezonden, bezwaar maakt tegen die wijzigingen. Op grond van artikel 20 van het ADN wordt elke ontwerpwijziging van de bijlagen bij het ADN geacht te zijn aanvaard tenzij ten minste een derde van de verdragsluitende patijen, of vijf van hen indien een derde dat aantal te boven gaat, binnen drie maanden na de datum waarop de secretaris-generaal de ontwerpwijzigingen heeft verzonden, bezwaar maakt tegen die wijzigingen.

 

(4)

Het is passend het standpunt vast te stellen dat namens de Unie moet worden ingenomen over die wijzigingen van de ADR en het ADN, omdat die wijzigingen uit hoofde van het internationaal recht bindend zullen zijn en een beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het Unierecht, namelijk Richtlijn 2008/68/EG van het Europees Parlement en de Raad (1). Bij die richtlijn zijn vereisten vastgesteld voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, het spoor en de binnenwateren, die van toepassing zijn in of tussen de lidstaten, onder verwijzing naar de ADR en het ADN. Daarnaast bepaalt die richtlijn dat vervoer van gevaarlijke goederen tussen lidstaten en derde landen toegestaan wordt als voldaan wordt aan de vereisten van de ADR, van het Reglement betreffende het internationale spoorwegvervoer van gevaarlijke goederen (RID) en van het ADN. Bovendien is de Commissie overeenkomstig artikel 8 van Richtlijn 2008/68/EG bevoegd om bijlage I, deel I.1, en bijlage III, deel III.1, van Richtlijn 2008/68/EG aan te passen aan de wetenschappelijke en technologische vooruitgang, met name om rekening te houden met wijzigingen van de ADR, het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.