Nieuw voorstel digitale productaansprakelijkheid zet belangrijke stappen

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 28 september 2022.

Vandaag presenteert de Europese Commissie twee voorstellen om Europese aansprakelijkheidsregels digitaal bestendig te maken. Zo komen er nieuwe aansprakelijkheidsregels voor kunstmatige intelligentie (AI), software en smart producten. Als dit soort producten fouten maken of onveilig zijn, moet duidelijk worden hoe je dat kan bewijzen en welke schade je dan vergoed kunt krijgen. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak is blij dat er nu een voorstel ligt: “In een digitale toekomst mogen mensen nooit met lege handen staan tegenover anonieme technologie.

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Met het voorstel verbreedt de Commissie het soort schade dat je kan claimen door defecte of onveilige producten. Zo wordt het mogelijk om, naast fysieke schade, bijna alle vormen van schade vergoed krijgen, bijvoorbeeld verlies van inkomen, emotionele schade, privacyschendingen of smaad door algoritmen.

Verder wil de Commissie de bewijslast omkeren: bedrijven moeten dan juist bewijzen dat hun producten wél veilig zijn en aan de regels voldoen. GroenLinks vindt het omkeren van de bewijslast een goede stap, maar nog steeds te ingewikkeld. De Groenen willen dat dit gaat naar risicoaansprakelijkheid - zoals nu voor auto’s en huisdieren geldt. Dat houdt in dat de eigenaar in principe aansprakelijk is, tenzij diegene kan bewijzen dat het niet diens schuld is. “Als jouw nieuwe oplader ontploft en je hebt schade, zie je al snel wat er mis is en wat de schade is. Maar voor digitale producten werkt dat anders. Hoe bewijs je als individu dat kunstmatige intelligentie fouten maakt? Of als je slimme koelkast de verkeerde boodschappen bestelt? Onder het huidige voorstel krijg je een pak extreem technische details thuisgestuurd door het techbedrijf. Dan sta je dus nog steeds met lege handen. Dat moet anders”, stelt Van Sparrentak.

Een ander belangrijk voorstel gaat over de aansprakelijkheid van online marktplaatsen als Alibaba, Bol.com, Marktplaats.nl en Amazon. Zij moeten voortaan aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de verkoop van onveilige producten, als de verkoper niet te vinden is. Al jaren is de online verkoop van gevaarlijke producten, met name uit China, een probleem. Consumenten kunnen nu vaak bijna onmogelijk bij de verkopers terecht als er iets misgaat. GroenLinks is dan ook tevreden dat de Commissie na twee jaar gehoor heeft gegeven aan deze oproep.