Vrijheid voor Iraanse vrouwen

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op dinsdag 4 oktober 2022.

‘Vrouw, leven, vrijheid’, klinkt het in de straten van Iran. Burgers demonstreren er massaal voor vrouwenrechten. De dood van de 22-jarige Mahsa Amini op 16 september stak de lont in het kruitvat. Sindsdien protesteren duizenden Iraniërs tegen de religieuze politie. “De EU moet een statement maken en hen steunen,” vinden Vera Tax en Thijs Reuten.

Sinds 16 september, toen de Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini stierf nadat de religieuze moraalpolitie haar had opgepakt omdat zij haar hijab verkeerd zou hebben gedragen, zijn er massaprotesten in Iran en ver daarbuiten. In de hoofdrol bij de protesten: Iraanse vrouwen en meisjes die hun verplichte hoofddoek afdoen, vaak met gevaar voor eigen leven.

De Iraanse politie is bijzonder gewelddadig tijdens de protesten. Afgelopen weekend doodde de Iraanse overheid tientallen burgers in verschillende Iraanse steden. De politie schoot demonstranten neer, gebruikte traangas en waterkanonnen en probeert zo alle protesten neer te slaan.

Moedig

De protesten tegen het autoritaire regime van Iran zijn bijzonder moedig. De Iraanse overheid blokkeert het internet, maar duizenden Iraniërs vinden toch een manier om hun protest te delen met de buitenwereld. Video’s en foto’s van vrouwen en meisjes die hun hoofddoek verbranden of hun haren knippen zijn toonbeeld van hun vastberaden strijd voor meer vrijheid.

We stand with all women and men who joined the protests in Iran and beyond, in the fight for equal rights and dignity for women. And we share in the sorrow over the tragic death of #MashaAmini https://t.co/5gXwz4F6Eb

— Thijs Reuten 🇪🇺🌹 (@thijsreuten) September 19, 2022

Gelijke rechten

Vera Tax gaat voor het Europees Parlement de straat op om de strijd van de Iraanse vrouwen te steunen. “Gelijke rechten voor vrouwen en mannen is een basisprincipe. Wanneer Iraniërs zo veel moed en durf tonen, moeten wij hen steunen in hun strijd. De EU moet een statement maken.”

Ook Thijs Reuten neemt het op voor de demonstranten in Iran. “Ik bewonder de moed van de duizenden demonstranten die, met gevaar voor eigen leven, de straat op blijven gaan gaan tegen de onderdrukking van vrouwenrechten door Irans autoritaire regime. Wij steunen de dappere vrouwen en mannen die protesteren voor vrijheid, in Iran en daarbuiten. We steunen de strijd voor gelijke rechten en waardigheid voor vrouwen en eisen gerechtigheid voor Mahsa Amini.”