In Memoriam door Jan Nagel

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op dinsdag 4 oktober 2022.

Maandagavond 3 oktober is ons oud-Tweede Kamerlid Léonie Sazias overleden. Ze is 65 jaar geworden.

Haar man Cees Stolk was al vanaf de oprichting lid van 50PLUS en de oorspronkelijke denktank .Léonie was opgevallen, allereerst toen ze in 1980 uit meer dan 1000 kandidaten vanwege een geweldige uitstraling gekozen werd als omroepster bij Veronica. Later maakte ze talloze programma’s bij de AVRO, TROS en MAX. Daar presenteerde ze samen met Henk Mouwe Wekker-Wakkerradio op de doordeweekse dagen van 6 tot 10 uur.

Léonie had ook grote maatschappelijke en politieke belangstelling. In 2006 kwam ze als éénpitter in de Hilversumse gemeenteraad. Al snel werd ze bij de Hilversumse kiezers door haar aanpak populair en in 2014 haalde ze als lijsttrekker van Hart voor Hilversum zes zetels.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 heb ik haar benaderd voor een kandidatuur 50PLUS. Daar heeft ze echt lang over nagedacht voordat ze toestemde. Dit is een goed moment om te vertellen hoe ze op plek twee terecht kwam direct na lijsttrekker Henk Krol.

Er was een kandidatencommissie bestaande uit lijsttrekker Henk Krol, de fractievoorzitter 50PLUS Zuid-Holland Willem Bax en mijzelf. Op mijn voorstel werd besloten om roulerend de kandidaten voor een bepaalde plek voor te dragen. Dus bij plek twee eerst door Henk Krol, dan Willem Bax en daarna ik. Bij plek drie eerst Willem Bax, dan ik en daarna Henk Krol en bij plek vier eerst ik, daarna Henk en dan Willem. En zo voort.

Bij de tweede plaats stelde Henk Krol zonder enige aarzeling direct Léonie voor. Willem Bax sloot zich daar resoluut bij aan. Ik had een discussie verwacht maar vond dit geen verkeerde keus. Dat bleek ook uit de verkiezingsuitslag. Léonie haalde voor een kleine partij een ongelooflijk aantal voorkeurstemmen: meer dan 51.700. Niemand kwam toen in de verste verte daarbij in de buurt. En ter vergelijking: toen Henk Krol in 2021 op eigen kracht de verkiezingen inging in ging met lijst Henk Krol haalde hij nog geen 20% hiervan: namelijk 8043.

Helaas moest Léonie al tijdens de verkiezingscampagne op de rem trappen vanwege een geconstateerde darmkanker. In haar Tweede Kamerperiode moest ze zich bijna acht maanden laten vervangen. Ik maakte van nabij mee hoe ze op belangrijke momenten ondanks haar zware ziekte toch naar de Kamer ging. Thuis werkte ze aan een initiatiefnota die veel betekende voor de kankerbestrijding en die werd mede ingediend door leden van de VVD en het CDA. Na het vertrek van Henk Krol was ze kandidaat voor het fractievoorzitterschap maar vanwege haar gezondheid liet ze dat voorbij gaan. Een terugkeer in 2021 was daarom niet mogelijk maar Léonie werd wel lijstduwer.

Léonie was ook geliefd bij de allerkleinsten met de gezongen en gesproken avonturen van Haasje en Rammelaar, waarbij ze samen werkte met haar man Cees.

Léonie was een open vrouw en een echt gezelligheidsdier. Vele jaren bakte ze op oudejaarsdag een enorme hoeveelheid oliebollen voor haar talrijke vrienden. Bij de start van de viermansfractie in 2017 organiseerde ze een grote maaltijd voor de Eerste en Tweede Kamerfractie en de partijtop in de hoop dat dit overgenomen zou worden als jaarlijkse traditie. Tot haar dood bleef ze 50PLUS trouw.

Samen met mijn vrouw Yvonne gingen we ook tijdens haar ziekte nog op vakantie o.a. naar Gambia. Typisch Léonie: Ze vond een door een Nederlandse vrouw geleide jazzclub waar we fijne uurtjes doorbrachten.

Léonie en Cees vochten met volle kracht een strijd tegen de naderende dood. Nooit klagend, altijd optimistisch was deze schitterende vrouw. Pijn en dankbaarheid haar zo van nabij gekend te hebben overheersen ons gevoel. 50PLUS heeft een van zijn meest waardevolle leden verloren

Jan Nagel

Erevoorzitter 50PLUS