Europa Vandaag: tijd voor regio's, steden en de Raad van Europa

maandag 10 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Elisa Ferreira
Bron: European Commission

Regio's en steden aan zet in jubileumeditie

Nadat de kopstukken van de lidstaten én van de buurlanden vorige week in de schijnwerpers stonden tijdens de informele Europese toppen, wordt de aandacht deze week op regio's en steden gevestigd. Vandaag vindt de aftrap van de Europese week van regio's en steden plaats, een vierdaagse bijeenkomst waarbij lokale en regionale overheden uit heel Europa vertegenwoordigd zijn. De 20e editie staat in het teken van "Nieuwe uitdagingen voor de cohesie in Europa", waarbij de rol van het cohesiebeleid in de groene en digitale transitie en in crisistijden centraal zal staan.

De jubileumeditie wordt vandaag geopend door Eurocommissaris voor cohesie i Elisa Ferreira i, door de voorzitter van het Comité van de Regio's i Vasco Alves Cordeiro en door de voorzitter van het Europees Parlement i Roberta Metsola i.


Plenaire zaal Raad van Europa - foto: Nico Visser
Bron: Nico Visser

Nóg een ontmoeting met de buurlanden

Verwar niet met de Europese Raad i of de Raad van de Europese Unie i. En ook niet met de nieuwe Europese politieke gemeenschap i, want het zijn dezelfde 44 EU-landen en buurlanden die deze week hun parlementariërs afvaardigen naar de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa i. Dwergstaten Monaco i en San Marino i vervoegen dat clubje nog. Oekraïens president Zelensky i zal de Parlementaire Assemblee toespreken via videoverbinding.


En verder...

De EU-landen zijn in allerijl op zoek naar energieleveranciers nu de EU zo snel mogelijk onafhankelijk wil worden van Russische energietoevoer. Daar draagt de Commissie zijn steentje aan bij. Vandaag en morgen is Eurocommissaris voor energie i Kadri Simson i op bezoek in Algerije om er deel te nemen aan de EU-Algerije energiedialoog op hoog niveau, en zal ze er de Algerijnse minister van energie ontmoeten.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

10 oktober

Europese week van regio's en steden

Eerste dag van vierdaags evenement, o.m. openingssessie

10 oktober

Raad van Europa

Parlementaire Assemblee

10 oktober

Europese Commissie i

Eurocommissaris voor energie i Kadri Simson op werkbezoek in Algerije; EU-Algerije energiedialoog