Europa Vandaag: Europese top bovenaan agenda Nederland en Europa

woensdag 19 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Mark Rutte, on the left, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Voorbereidingen voor de top in volle gang

De hele week wordt er met spanning uitgekeken naar de Europese Raad i die op donderdag en vrijdag samenkomt. Vandaag staat een debat over de top op de planning van zowel de Nederlandse als Europese parlementariërs.

Hoge gasprijzen, een oorlog op het Europees continent en inflatierecords, en ook de mogelijke uitbreiding van de EU staan op de agenda donderdag en vrijdag. Maar voordat Mark Rutte i en Ursula von der Leyen i hierover in gesprek gaan met hun Europese collega's krijgen ze nog een wensenlijstje mee van de volksvertegenwoordigers.


 
Europees Parlement

Een agenda met voor ieder wat wils

Nadat de ochtend in het thema stond van de Europese Raad, zal de middagvergadering van het Europees Parlement i in het kader van een hele lijst met onderwerpen staan. Eerst wordt er gestemd - onder meer over de begroting van de EU voor 2023 - en daarna volgen verschillende debatten: van extreemrechts in de EU tot aan de politieke situatie in Tunesië. En ook de eerste bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap i komt voorbij. Voor ieder wat wils dus.


 
mensen die een weg aan het maken zijn

Tripartiete sociale top over usual suspects

Pak de bingokaart er maar bij want de tripartiete sociale top van vandaag zal gaan over: de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de stijgende levenskosten. Deze onderwerpen domineren al maandenlang de agenda van alle overheidsinstanties en kunnen dan ook wel de usual suspects worden genoemd bij elke Europese bijeenkomst. Dit keer worden ze door een sociale bril bekeken: hoe beschermen we de economie, bedrijven en werknemers?

De tripartiete sociale top is een forum voor dialoog tussen voorzitters van EU-instellingen en verschillende sociale partners in Europa. Onder de voorzitters Charles Michel i en Ursula von der Leyen komen vijf verschillende sociale partners, de Tsjechische premier Petr Fiala i en de ministers van Werkgelegenheid van Tsjechië, Spanje en Zweden bijeen. Een bont gezelschap.


En verder...

Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat debatteert met bewindspersonen over de aankomende Europese Milieuraad van 24 oktober.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

19 oktober, 9:00-22:00

Europees Parlement

Plenaire vergadering over o.a. de Europese top van 20 en 21 oktober

19 oktober, 12:45-17:45

Tweede Kamer

Plenair debat over de Europese top van 20 en 21 oktober

19 oktober

Europese Raad

Tripartiete sociale top

19 oktober, 15:00-18:00

Tweede Kamer (commissie I&W)

Commissiedebat over de Milieuraad op 24 oktober