Europa Vandaag: Von der Leyen on tour

vrijdag 28 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ursula von der Leyen at the podium
Bron: European Commission

Familiebezoek in Sarajevo

De Balkantour van Ursula von der Leyen i zet zich vandaag voort. Allereerst bezoekt de Commissievoorzitter Bosnië en Herzegovina. Sinds 2016 zit dit land in de wachtkamer voor een lidmaatschap bij de EU. Enkele weken geleden kwam er schot in deze procedure: in het jaarlijks voortgangsrapport heeft de Commissie het land officieel voorgedragen als kandidaat-lidstaat. Er zijn nog verschillende struikelblokken, maar, zo stelde Von der Leyen, het land hoort bij de Europese familie. In Sarajevo krijgt ze vandaag de kans om deze sentimenten te tonen.


 
Militaire parade op het Rode Plein ter herdenking van de 73e verjaardag van de overwinning in de Grote Patriottische Oorlog van 1941-1945 Foto: kremlin.ru
Bron: kremlin.ru

Krijgt Servië een tik op de vingers?

De reis wordt daarna vervolgd naar het Servische Belgrado. Onderhandelingen met dit land lopen al sinds 2014 en worden overschaduwd door de moeizame relatie tussen Servië en Kosovo. Zolang deze buurlanden niet met elkaar door één deur kunnen ziet het er somber uit voor Servië. Daar komt nog bij dat ook tussen de EU en Servië de spanningen recent op zijn gelopen omdat de EU met argwaan kijkt naar de band tussen Servië en Rusland. Het feit dat de regering in Belgrado niet hun volle steun heeft uitgesproken voor Oekraïne valt niet goed bij de EU. Moet de Servische premier Vučić rekening houden met een stevig woordje van de Commissievoorzitter?


 
Photographer: Jennifer Jacquemart
Bron: © European Union, 2016

Nog één laatste bezoek

Zaterdag is het slotstuk van de reis van Von der Leyen. De hekkensluiter is Montenegro, dat al sinds 2010 kandidaat-lid is. Deze status zal het land ook nog wel een tijdje houden, want de voortgang gaat maar traag. Pas drie van de 33 hoofdstukken over de toetreding zijn afgesloten; op alle andere onderwerpen moet het land nog vooruitgang boeken.

Na vijf dagen rondreizen door de Westelijke Balkan zit de trip van Von der Leyen erop. Tijdens deze tour zal ze hard haar best hebben gedaan om de landen in de wachtkamer enthousiast te houden voor een EU-lidmaatschap, want als de aantrekkingskracht hiervan teveel afneemt staan China en Rusland deze landen met open armen op te wachten.


En verder...

De ministers van handel trappen hun bijeenkomst op zondagavond af met een informeel galadiner in de Tsjechische hoofdstad Praag.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

28 oktober

Europese Commissie

Von der Leyen bezoekt Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina

28 oktober

Europese Commissie

Von der Leyen bezoekt Belgrado, de hoofdstad van Servië

29 oktober

Europese Commissie

Von der Leyen bezoekt Podgorica, de hoofdstad van Montenegro

30 oktober

Raad van de EU (handel)

Informele bijeenkomst van de ministers van Handel