Europa Vandaag: zien de landbouwministers door het bos de bomen nog?

maandag 21 november 2022, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Bos

Zien de landbouwministers door het bos de bomen nog?

De ministers van landbouw komen vandaag bijeen in Brussel en bespreken de uitvoering van de EU-bosstrategie voor 2030 en de maatregelen die hiervoor moeten worden genomen op Europees en nationaal niveau.

Deze bosstrategie is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal i: het bouwt voort op de biodiversiteits­strategie van de EU en moet helpen om de uitstoot van broeikas­gassen tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen. Maatregelen die hieronder vallen zijn onder andere het bevorderen van duurzaam bosbeheer, het bieden van financiële stimulansen aan boseigenaren en -beheerders om milieu­vriendelijke praktijken toe te passen en het planten van 3 miljard nieuwe bomen tegen 2030 om de biodiversiteit van bossen te verbeteren.


Europees Parlement

70 jaar Europees Parlement, 30 jaar heen en weer reizen

De Europarlementariërs vertrekken vandaag weer richting Straatsburg, voor de op één na laatste plenaire vergadering van dit jaar. Tijdens deze plenaire week wordt stil gestaan bij het 70-jarig bestaan van het Europees Parlement. Sinds de eerste zitting van de Gemeenschappelijke Vergadering van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal in 1952 is de nationale vertegenwoordiging van 78 leden uitgegroeid tot 705 rechtstreeks verkozen leden vandaag de dag.

In 1992 hebben de lidstaten van de EU unaniem besloten in het EU-verdrag vast te leggen waar de EU-instellingen officieel gevestigd zijn. Sindsdien is Straatsburg de officiële vestigingsplaats en locatie voor de meeste plenaire vergaderingen. De parlementaire commissies en fracties komen bijeen in Brussel en een groot deel van het personeel van het Parlement is officieel gevestigd in Luxemburg. Het feit dat het EP hierdoor drie vestigingsplaatsen heeft betekent wel dat er maandelijks zo'n 3000 mensen (en papieren) heen en weer moeten reizen tussen de drie steden, met alle kosten van dien...


En verder...

... ontmoet minister van Landbouw Piet Adema i de Poolse Eurocommissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski i.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

21 november 2022

Raad van de EU (Landbouw en Visserij)

EU-bosstrategie voor 2030 i

21 -24 november 2022

Europees Parlement

Plenaire vergadering

21 november 2022

 

Europese Commissie (Eurocommissaris voor Landbouw)

Janusz Wojciechowski ontmoet minister van Landbouw Piet Adema