EU-regels slecht excuus van VVD in de asielcrisis

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op zaterdag 19 november 2022.

De VVD had de asielcrisis nooit zover moeten laten komen, stelt de jongerenorganisatie van die partij, de JOVD één dag voor het congres. Sinds 2010 belooft de VVD een strenger asielbeleid. Maar dat blijft uit.

Afgelopen week was er grote ophef over de asielwet van VVD-staatssecretaris Van der Burg en zet het VVD-congres van morgen op scherp. De asielwet verplicht gemeenten om asielzoekers op te vangen, zodat de asielzoekers gelijk over het land worden verdeeld. Liberalen dienen een menselijk gezicht te hebben. Asielzoekers die buiten in de kou liggen is onaanvaardbaar.

De VVD had het nooit zover moeten laten komen. De VVD is sinds 2010 de grootste (regerings-)partij en ging altijd prat op de belofte om immigratie te beperken. Het siert de VVD niet dat ze zich verschuilt achter EU-regelgeving en pas haar spierballen laat zien nu ze geconfronteerd wordt met deze asielcrisis. Want beperken van de hoge aantallen migranten is wel degelijk mogelijk. Dat bewijzen landen om ons heen. Asielzoekers liggen buiten, worden van asielopvang naar asielopvang verplaatst en verdwijnen in de vergetelheid door langdurige processen en onvoldoende capaciteit. Het kabinet moet inzetten op het versnellen van processen en de capaciteit van de Immigratie-en naturalisatiedienst versterken. Daarnaast moet er een onderscheid worden gemaakt tussen kansrijke en kansarme aanvragen. Het systeem wordt overbelast door aanvragen van vluchtelingen uit veilige landen als Marokko en Algerije en vluchtelingen die in omringende EU-landen al tevergeefs asiel hebben aangevraagd.

Het is belangrijk dat het kabinet opschiet met het maken van dit onderscheid en illegaliteit strafbaar stelt. Het is een grondslag van beschaving dat Nederland oorlogsvluchtelingen, politieke vluchtelingen of vluchtelingen die vervolgd worden op basis van geaardheid of etniciteit opvangt. Dit geldt niet voor uitgeprocedeerde asielzoekers en die zullen Nederland dus ook snel moeten verlaten. Als het herkomstland niet meewerkt aan het terugnemen van uitgeprocedeerde vluchtelingen moet het kabinet durven snijden in ontwikkelingsbudgetten, landingsrechten en visaregelingen. De vluchtelingenopvang moet zich primair richten op de regio. Volgens het VN-vluchtelingenverdrag uit 1951 heeft eenieder het recht om asiel aan te vragen. Het is niet houdbaar dat vluchtelingen meerdere veilige landen passeren en vervolgens asiel aanvragen in Nederland. Wij adviseren de VVD dit achterhaalde verdrag te herzien en een voorbeeld te nemen aan het Deense migratiemodel. Daarnaast moet haast worden gemaakt met het verminderen van verblijfsvergunningen voor onbepaalde tijd. Voor de houdbaarheid van het systeem moet volgens ons de nadruk liggen op tijdelijke opvang en terugkeer.

Tijdelijke verblijfsvergunningen van drie jaar moeten de norm zijn. Kortom, de VVD heeft werk aan de winkel. Met het versnellen van procedures, de normverschuiving van permanente naar tijdelijke verblijfsvergunningen, strenger terugkeerbeleid en het opzeggen van het VN-vluchtelingenverdrag bestaat er ruimte voor strenger asielbeleid. Dit is nodig, want fatsoenlijke asielopvang hoort bij Nederland.

Het beleid is onhoudbaar en brengt die ambitie juist in gevaar. Wij roepen de VVD op om eindelijk werk te maken van haar belofte voor een strenger migratiemodel en te stoppen met verschuilingsretoriek.