Fractie-update: november

Met dank overgenomen van Volt Nederland (Volt) i, gepubliceerd op woensdag 30 november 2022.

Een teleurstellende COP 27 in Egypte, een Twitter Overname die leidt tot veel onrust en migratiebeleid dat telkens weer ter discussie staat. We vertellen je meer over een aantal belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen maand.

Een humaan Europees asielbeleid

Keer op keer frustreert Nederland de komst van een Europees asiel- en migratiepact. De VVD vroeg deze maand aan de minister om zich in te zetten voor beperking van de asielinstroom, en Nederland pleitte tijdens een uitzonderlijke raad voor de heropleving van de Dublin-verordening (waarvan we al sinds 2015 weten dat hij niet werkt). Als we echt een oplossing willen, moeten we naar een Europese aanpak, waarin we onder meer legale migratieroutes naar Europa verbeteren en eerlijk herverdelen.

🎙️ Laurens sprak over het belang van een goed migratiebeleid op Radio 1.

En Marieke schreef een blog over de uitzonderlijke raad die vorige week plaatsvond.

Mastodon, het nieuwe twitter?

Het is onrustig in de techwereld: Elon Musk die Twitter overneemt, TikTok die gegevens van Europese burgers doorgeeft aan China. Voor Volt is het belangrijk dat we kunnen vertrouwen op het gebruik van digitale technologie die in de eerste plaats uitgaat van de belangen van burgers en publieke waarden. Daarom hebben Marieke en Laurens deze maand ook buiten de Kamer een eerste stap gezet door een account aan te maken op Mastodon: klik om Laurens en om Marieke te volgen.

🗞️ Ook schreef Marieke een opiniestuk over waarom het belangrijk is dat jij mee kunt denken over ons nationale cybersecurity beleid: lees het hier!

De COP27: veel mooie woorden, weinig daden

Samen met een Tweede Kamer-delegatie was Laurens aanwezig bij de tweede week van de COP27 in Sharm-el-Sheikh. Hij sprak met delegaties van andere landen, activisten en organisaties over hoe we klimaatverandering moeten aanpakken, Want onze toekomst hangt af van de actie die we nu nemen. Zo moeten we onze gezamenlijke afspraken nakomen, de industrie verduurzamen en inzetten op een Europese energie-unie. Voor de toekomst van onze planeet en de volgende generaties!

🎙️Laurens vertelde over zijn ervaringen bij BNR Duurzaam.

Ook schreven we een blog over de COP, die je hier kunt lezen!

Wat je niet wilt missen!

👉 Vorige week ontving de Kamer een kabinetsbrief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over hoe ze onze motie om 100 miljoen vrij te maken voor gratis schoollunches gaan uitvoeren. Lees hier de reactie van Laurens.

👉 Samen met de ChristenUnie, PvdA, GL en SP kondigden we deze maand onze initiatiefwet aan om de IMVO-wet te versterken. Dit is hard nodig voor een meer rechtvaardige internationale handel, waar bedrijven hun bijdrage leveren aan maatschappelijke doelen. Lees er hier meer over.

👉 Het is in het belang van alle Europeanen dat we afmaken waar we ooit aan begonnen zijn: het creëren van een gezamenlijke munt, de euro. Waarom? Laurens schreef er een opiniestuk over.

👉 Ook wordt er in Europa hard gewerkt aan de introductie van de digitale euro. Maar slaapwandelen we niet opnieuw richting afhankelijkheid van derden? Laurens sprak er vorige week over in de Kamer. Lees in onze blog waarom we nu de boot niet moeten missen.

.wm-blog-banner { height: 70vh !important; }