JA21 werkt aan een weerbare samenleving

Met dank overgenomen van Het Juiste Antwoord (JA21) i, gepubliceerd op zondag 4 december 2022.

“Hogere belasting onvermijdelijk, vanwege uitdijende overheid.” Dat kopte de Telegraaf vrijdag. Wij zeggen: een steeds groter wordende overheid is geen natuurwet. Het is een politieke keuze met gevolgen voor de samenleving. Het betekent simpelweg dat steeds minder mensen (private sector), het salaris betalen van steeds meer mensen (publieke sector). JA21 is voor een kleine overheid en lage belastingen. Veel oplossingen komen immers uit de samenleving zelf.

Werken aan een weerbare samenleving

Dat was ook de kern van het betoog van Nicki Pouw-Verweij tijdens het begrotingsdebat Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Doordat de lasten blijven stijgen, kunnen steeds meer werkenden moeilijker, of helemaal niet meer rondkomen. De afhankelijkheid van de overheid neemt toe. Een zorgelijke ontwikkeling. Wij moeten werken aan een weerbare samenleving, waarin burgers zoveel mogelijk onafhankelijk zijn van de overheid. Want onafhankelijkheid is vrijheid.

Soeverein Nederland in een afgeslankte EU

Door Europese wetgeving vol te zetten met allerlei vage termen trekt de EU steeds meer macht naar zich toe. Vage termen worden door het Europese Hof van Justitie vrijwel altijd uitgelegd in het voordeel van federalisten. Dit gaat ten koste van onze soevereiniteit. JA21 staat voor een soeverein Nederland in een afgeslankte EU met focus op economische samenwerking. Zie hier het fragment uit de bijdrage van Derk Jan Eppink aan het debat in de Eurogroep, waarin hij deze dynamiek toelicht.

Kernenergie

Sinds onze oprichting pleiten wij voor kernenergie. Eindelijk lijkt de coalitie ook stappen in die richting te willen zetten. Wat JA21 betreft is dit pas het begin. Want met de huidige plannen zijn we er nog lang niet. Klik hier voor de volledige bijdrage van Joost Eerdmans aan het debat over Klimaat- & Energieverkenning.

Weer rellen na WK-wedstrijd Marokko

Na de rellen van vorige week zijn in Amsterdam alle WK wedstrijden van Marokko aangemerkt als risicowedstrijd. Annabel Nanninga drong hierop aan in de Amsterdamse Raad. Maar na de winst van Marokko op Canada was het helaas weer raak: rellen in alle grote steden. In totaal werden daarbij twintig relschoppers aangehouden. Een dag later waren zij alweer op vrije voeten. Voor JA21 is dit onacceptabel. Wij zijn de partij van ‘law & order’ en willen dat dit vandalisme hard bestraft wordt. Dat is het enige juiste antwoord op deze domme vernielzucht