Creativiteit & Innovatie | De kracht van ons land

Met dank overgenomen van Het Juiste Antwoord (JA21) i, gepubliceerd op maandag 28 november 2022.

Nederland zal zich moeten aanpassen aan klimaatverandering, in plaats van te proberen om het klimaat aan te passen. De astronomische bedragen die Nederland spendeert aan het klimaatbeleid leveren geen enkele meetbare bijdrage aan de gestelde doelen. China lacht zich ondertussen een ongeluk. Zij zijn de grote winnaar van de klimaattop in Sharm-el-Sheikh.

Hallucinant beleid

Terwijl onze vliegtaks verdrievoudigd wordt, gaan ze in China binnenkort dertig nieuwe luchthavens bouwen, voor maar liefst twee miljard aan passagiers. En terwijl wij de schoonste kolencentrales ter wereld moeten sluiten, opent China de komende jaren een capaciteit aan kolencentrales die zes (!) keer zo groot wordt als die van de Verenigde Staten.

Funest voor onze concurrentiepositie

Dit beleid is funest voor onze internationale concurrentiepositie. De aarde wordt er niet mee gered. Maar wij offeren wel onze welvaart op. Het westen wordt armer en minder invloedrijk, en China wordt rijker en machtiger. De enigen die ervan profiteren als het westen roekeloos met geld smijt, zijn China en Rusland. Daar is onze planeet niet mee geholpen.

Creativiteit en innovatie zijn onze kracht

JA21 wil precies het tegenovergestelde: creativiteit en innovatie zijn onze kracht, dat is altijd al zo geweest. Dáár moeten wij op inzetten. Stap 1: We moeten beginnen met de bouw van nieuwe kerncentrales voor schone stroom. Kernenergie is stabiel, betrouwbaar en duizenden malen ruimtebesparender dan zonneweides en windturbineparken. U kunt de volledige bijdrage van Joost Eerdmans aan het debat over de begroting EZK hier terugzien.

Onderwijsdebat: Koester de doeners evenveel als de denkers

De Kamer debatteerde deze week ook over de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Bij JA21 staat de kwaliteit van het onderwijs voorop. Gewoon goed onderwijs, daar moet Nederland in investeren. Een te grote focus op allerlei ideologische thema's, gaat ten koste van die kwaliteit. De basis moet op orde. En de gedachte dat alleen het VWO goed genoeg is, ontkent de waarde van zoveel getalenteerde leerlingen. Koester de doeners evenveel als de denkers. Nederland heeft ze keihard nodig. Dat was de kern van het betoog van Nicki Pouw-Verweij.

Tijd voor een fundamenteel debat over de euro

De huidige langdurige superinflatie komt doordat dat de ECB jarenlang de rente kunstmatig laag hield en veel te veel geld bijdrukte om de zuidelijke Eurolanden te helpen. Het is daarom tijd voor een fundamenteel debat over de euro.Dat bepleitte JA21 senator Lennart van der Linden deze week in de Eerste Kamer. U kunt zijn betoog hier terugzien. Een kijktip, dit gaat over uw koopkracht en uw pensioen.

Rellen in de steden

Marokko wint gisteravond met voetbal en in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam breken rellen uit. Als je pas dan je ME-ers bij elkaar zoekt, zoals in Amsterdam gebeurde, ben je als burgemeester te laat. Wat Annabel Nanninga betreft zijn alle duels van Marokko vanaf ’risicowedstrijden’. "Want of ze nou winnen, gelijkspelen of verliezen. De kans op rellen is groot.”