Brief regering; Signaalrapportage ILT ‘Meer inzicht in en toezicht op certificering’ - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2023

Deze brief is onder nr. 111 toegevoegd aan wetsvoorstel 36200 XII - Vaststelling begroting Infrastructuur en Waterstaat 2023 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2023; Brief regering; Signaalrapportage ILT ‘Meer inzicht in en toezicht op certificering’
Document­datum 27-01-2023
Publicatie­datum 27-01-2023
Nummer KST36200XII111
Kenmerk 36200 XII, nr. 111
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

36 200 XII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2023

Nr. 111

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 januari 2023

Hierbij bied ik u de signaalrapportage «Meer inzicht in en toezicht op certificering» van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan. Deze signaalrapportage is een tussenrapportage van het onderzoek dat door de ILT wordt verricht naar de 35 certificeringsstelsels waarin de ILT een rol speelt en bevat een signaal naar aanleiding van de eerste zes stelsels die door de ILT zijn onderzocht.

In deze tussenrapportage geeft de ILT aan dat zij tekortkomingen ziet in de informatiedeling tussen verschillende actoren in de certificeringsstelsels en onvoldoende scheiding tussen de verschillende rollen in de certificeringsstelsels. De ILT zet op basis van deze, tot nu toe opgedane, inzichten vraagtekens bij het naar behoren functioneren van deze certificerings-stelsels.

Omdat de verschillende stelsels meerdere beleidsterreinen beslaan, deel ik dit signaal met de Minister van Binnenlandse Zaken, de Minister voor Klimaat en Energie en de Minister van Economische Zaken en Klimaat, en vindt de opvolging samen met deze ministeries plaats. De afstemming met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is bovendien van belang, omdat daar de stelselverantwoordelijkheid ligt voor accreditatie, certificering en conformiteitsbeoordeling.

Ik waardeer het dat de ILT de bevindingen uit deze tussenrapportage deelt. De tussentijdse bevindingen en het belang van een goed functionerend toezichtstelsel geven aanleiding om vooruitlopend op de afronding van het onderzoek al aan de slag te gaan. Goed inzicht in en regie op de certificeringsstelsels is van groot belang, omdat de publieke waarden die ten grondslag liggen aan deze stelsels moeten worden geborgd. Het gaat om waarden als veiligheid, gezondheid en duurzaamheid.

kst-36200-XII-111 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Voor het stelsel van kwaliteitsborging in het bodembeheer (het Kwalibo stelsel) is dit al eerder in gang gezet. Op basis van een uitgebreide analyse wordt nadrukkelijk geïnvesteerd in de samenwerking met en het toezicht op de certificerende instellingen en op het versterken van de toezicht-keten. De staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft u eerder hierover geïnformeerd.1

Door het programma Versterking Kwalibo-stelsel worden verschillende concrete maatregelen geïmplementeerd die zien op het versterken van de samenwerking tussen de ILT, de Raad voor Accreditatie en de certificerende instellingen. Door een betere informatie-uitwisseling kunnen de certificerende instellingen, de ILT en de Raad voor Accreditatie hun controle en toezicht zodanig op elkaar afstemmen dat het publieke belang effectief wordt geborgd en er geen dubbele toezichtlasten ontstaan. Bovendien zijn vanaf 2021 extra middelen vrijgemaakt om de capaciteit van de ILT voor het uitvoeren van bodemtoezicht te versterken.

Voor de andere certificeringsstelsels die de ILT al heeft onderzocht wordt naar aanleiding van de signaalrapportage met urgentie geanalyseerd welke verbeteringen nodig zijn en wordt op basis van een scherpe prioritering een actieplan opgesteld. Hierbij wordt ook naar de opzet en werking van het stelsel gekeken en naar de verdeling van taken en verantwoordelijkheden tussen de markt en de overheid, zodat de publieke waarden in alle stelsels goed worden geborgd.

Gezien de verschillende historie en inrichting van de stelsels en de betrokkenheid van andere ministeries bij sommige stelsels is het nodig om de verbeteringen per stelsel te bekijken. Daarbij geldt dat de regelgeving in bepaalde sectoren nationaal is en in andere sectoren internationaal of Europees bepaald.

Binnen drie maanden wordt u geïnformeerd over de voortgang van dit traject.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

M.G.J. Harbers

1 Kamerstuk 30 015, nr. 104.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 200 XII, nr. 111 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.