Chemours moet sluiten!

Met dank overgenomen van PINK! i, gepubliceerd op donderdag 9 februari 2023.

Op 25 februari 2023 organiseert PINK! een protest tegen de uitstoot die Chemours veroorzaakt. Klik hier voor alle informatie over de actie.

Iedereen kent wel de problemen rondom Tata Steel: uitstoot van giftige stoffen, vervuiling van natuurgebieden en gezondheidsproblemen bij omwonenden. Helaas kennen we in Zuid-Holland dezelfde problemen met dank aan Chemours, een bedrijf dat chemicaliën verwerkt en bijvoorbeeld Teflon produceert. Mocht je nu denken, “is Teflon niet dat ongezonde spul in anti-aanbaklagen?” - dat klopt! Eén bestanddeel van Teflon (PFOA genoemd) is namelijk zo ongezond, dat het gebruik ervan sinds 2015 verboden is in consumentenproducten. PFOA is inmiddels vervangen door GenX-stoffen, maar ook deze stoffen zijn volgens het RIVM (2014) ‘zeer zorgwekkend’. Drie keer raden wat Chemours produceert en in onze omgeving dumpt. Jawel, GenX-stoffen. Daarom roept PINK! op om Chemours te sluiten door middel van een protestactie op 25 februari 2023.

Waarom moet Chemours sluiten?

Omdat Chemours met zeer giftige stoffen werkt, die niet biologisch afbreekbaar zijn en er bij het productieproces gevaarlijke afvalstoffen vrijkomen, willen wij als PINK! dat dit bedrijf gesloten wordt. En dat kan, want er zijn genoeg materialen die als alternatief voor bijvoorbeeld een Teflon-laag kunnen worden gebruikt. In plaats van pannen met een anti-aanbaklaag kun je kiezen voor de materialen keramiek, roestvrij staal, emaille en gietijzer.

Uitstootproblemen

Maar wat zijn dan precies de problemen rondom Chemours? Dat leggen we hieronder uit. Ten eerste stoot Chemours enorm veel PFAS uit. PFAS is een verzamelnaam voor allerlei schadelijke stoffen, waaronder ook de eerder genoemde PFOA en GenX vallen. Dankzij Chemours zit PFAS is het water, de lucht en in voedsel. Hoewel Chemours een vergunning heeft voor de uitstoot, wordt sterk vermoed dat het bedrijf de opgelegde maximum hoeveelheid aan PFAS-lozingen overschrijdt (Zembla, 2022). Er wordt in Zuid-Holland namelijk zo veel PFAS aangetroffen dat het RIVM aanraadt om geen groenten en fruit uit moestuinen in en rondom Dordrecht en Sliedrecht te eten. Dit is met name ten nadele van de biologische boeren en moestuinierders in de regio, die enorm hun best doen om zonder gifstoffen eten te verbouwen (NPO, 2022).

Naast de gebruikelijke gifstoffen, kwam er in 2018 ook PFIB vrij. Dit goedje is zó gevaarlijk dat het op de lijst met chemische wapens staat. Toen de Partij voor de Dieren destijds vragen stelde aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat hierover, was het antwoord dat het inderdaad “zorgwekkend” is als zulke stoffen worden uitgestoten. Er werd echter geen actie ondernomen en Chemours behield de uitstootvergunning (Tweede Kamer, 2018).

Opslagproblemen

Recent is er nog een probleem bijgekomen. Chemours produceert sowieso meer chemisch afval dan het in Zuid-Holland mag lozen, maar ook in andere provincies is er geen vergunning voor. Verwerkingsbedrijf ATM in Noord-Brabant neemt sinds 2018 namelijk geen afval van Chemours meer aan, nadat er te grote hoeveelheden GenX-stoffen waren aangetroffen in de afvalstromen van ATM (H2O Waternetwerk, 2018). Sinds kort mag Chemours de chemische troep ook niet meer exporteren naar België, waardoor het bedrijf het afval niet meer kwijt kan. Er is in Dordrecht ruimte om het chemische afval op te slaan, maar daar heeft Chemours (gelukkig!) geen vergunning voor (AD, 2022).

Conclusie van Partij voor de Dieren en PINK!

De Partij voor de Dieren verzet zich zowel landelijk als lokaal al jaren tegen de schadelijke praktijken van Chemours en vindt ook dat het bedrijf de deuren moet sluiten. Sinds maart heeft de partij 2 zetels in de gemeenteraad van Dordrecht, zodat dit geluid nog sterker verkondigd wordt (Partij voor de Dieren Dordrecht, 2022). Ook de Provincie Zuid-Holland en de Waterschappen kunnen stappen ondernemen tegen Chemours. Maar via de ‘gangbare’ politieke weg gaat het niet snel genoeg: Chemours blijft ondertussen doorgaan met het lozen van stoffen die mens, dier en natuur schaden en waarschijnlijk zelfs kankerverwekkend zijn. Volgens PINK! is de maat vol en moet er direct actie worden ondernomen. Daarom voeren we met jouw hulp de druk op tegen Chemours. Neem deel aan het protest op 25 februari en laat je stem horen op social media!

Bronnen

Geschreven door Lotte van den Heuvel

Heb je interesse om bestuurslid pers en promo te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Heb je interesse om bestuurslid politiek te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Heb je interesse om bestuurslid acties te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Ik ben Esther, ik ben 25 en woon samen met mijn partner en onze derpy chihuahua in Helpman (Groningen). Thuis hebben wij bijna 100 planten en staat het hele balkon vol met bakken met bijenbloempjes en kruiden. Op het moment ben ik bezig met een master geschiedenis, en vanaf september ga ik daar ook een master digital humanities bij doen. Ik hou me daarbinnen vooral bezig met de (on)duurzaamheid van digitale ontwikkelingen. Verder werk ik als barista en brand ik lekkere koffie. Mijn lievelingskleur is geel en ik hou van rode wijn. Ik heb veel zin in dit avontuur bij PINK! en ik hoop op deze manier iets bij te kunnen dragen aan een wereld waar we veel minder destructief omgaan met de planeet en de mens niet meer als oppermachtig zien tegenover andere levende wezens.

Hi! Ik ben Joel, 29 jaar en studeer International Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Miroya deel ik de voorzittersfunctie om zo een frisse en bonte toevoeging aan onze afdeling te geven! Wat mij zo ontzettend fascineert is de dierenwereld. Als mens lijken we het allemaal beter te weten terwijl wij zó veel van allerlei diersoorten kunnen leren. De aarde kent autorijdende orang-oetans en schildernde dolfijnen en toch gaan we ze behandelen als objecten zonder enkele waarde. Zijn we echt slimmer dan de rest? Een ding is zeker: Als mens maken we ons vaak het meest druk over een heleboel onbelangrijke en onatuurlijke zaken. En juist daarom wil ik me inzetten om bepaalde dingen weer ongedaan te maken waar mijn passie ligt: De modewereld en lhbti*-gerelateerde zaken.

Heb je interesse om juniorvoorzitter te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken (onder functieomschrijvingen afdelingsbestuur - voorzitter). Juniorvoorzitters lopen in eerste instatie mee met het gehele afdelingsbestuur. Daardoor krijg je een breder inzicht op de verschillende taken en een gevoel voor de groepsdynamiek in het desbetreffende afdelingsbestuur. Je hoeft minder tijd te investeren dan de voorzitter.

Persoonlijke tekst

-Dit kun je verwijderen nadat je het gelezen hebt! —

// Hoe werkt de popup? Volg de 3 stappen:

// 1. vergeet niet een naam voor de selector toe te voegen-> pop-up instellingen (tandwiel rechts beneden) -> geavanceerd -> advanced tab -> open by selector (vergeet de punt voor de selector niet!)

Voorbeeld: .popupvoorzitter

// 2. activeer de selector op de “over mij” button op je template / afdelingspagina

-> op “over mij” klikken -> inhoud -> tekstbewerker -> “tekst” tab (staat naast “visueel”) -> de speciefke naam van de selector naast “a class” tussen de haakjes zonder punt aanpassen.

Voorbeeld: […] a class=”popupvoorzitter” […]

//3. Sla het direct op als template en geef de template een naam.