Besluit 2023/404 - Standpunt in de Associatieraad EU-Oekraïne wat betreft de wijziging van bijlage XLIV bij die overeenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 23 februari 2023 gepubliceerd en is op 20 februari 2023 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2023/404 van de Raad van 20 februari 2023 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Associatieraad die is opgericht krachtens de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds, wat betreft de wijziging van bijlage XLIV bij die overeenkomst

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2023/404 of 20 February 2023 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Association Council established by the Association Agreement between the European Union and the European Atomic Energy Community and their Member States, of the one part, and Ukraine, of the other part, as regards the amendment of Annex XLIV to that Agreement
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2023/404
Regdoc-nummer ST(2023)5761
Origineel voorstel COM(2023)6 NLEN
Celex-nummer i 32023D0404

3.

Key dates

Document 20-02-2023; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 23-02-2023; PB L 56 p. 21-25
Inwerkingtreding 20-02-2023; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

23.2.2023   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 56/21

 

BESLUIT (EU) 2023/404 VAN DE RAAD

van 20 februari 2023

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Associatieraad die is opgericht krachtens de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds, wat betreft de wijziging van bijlage XLIV bij die overeenkomst

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 83, lid 2, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (1) (“de overeenkomst”) is op 1 september 2017 in werking getreden.

 

(2)

In de preambule van de overeenkomst erkennen de partijen hun wens te streven naar vorderingen in de hervormingen en het toenaderingsproces van Oekraïne om zo bij te dragen tot geleidelijke economische integratie en verdieping van de politieke associatie, alsook tot de verwezenlijking van economische integratie door een uitgebreide aanpassing van de regelgeving.

 

(3)

In artikel 1, lid 2, punt d), van de overeenkomst wordt verwezen naar de doelstelling om de inspanningen van Oekraïne te ondersteunen om de overgang naar een goed functionerende markteconomie te voltooien, onder meer door de wetgeving geleidelijk af te stemmen op de Uniewetgeving.

 

(4)

Op grond van artikel 459, lid 1, van de overeenkomst voeren de partijen de steun uit volgens de beginselen van goed financieel beheer en werken zij samen om de financiële belangen van de Europese Unie en van Oekraïne te beschermen, zoals beschreven in bijlage XLIII bij de overeenkomst. De partijen nemen doeltreffende maatregelen om fraude, corruptie en andere illegale activiteiten te voorkomen en te bestrijden, onder andere door middel van wederzijdse administratieve en juridische bijstand op de terreinen waarop de overeenkomst van toepassing is.

 

(5)

Op grond van artikel 459, lid 2, stemt Oekraïne zijn wetgeving ook geleidelijk af op de bepalingen van bijlage XLIV bij de overeenkomst.

 

(6)

Artikel 474 van de overeenkomst bevat een algemene verbintenis van Oekraïne om zijn wetgeving geleidelijk af te stemmen op de EU-wetgeving, op basis van de verbintenissen die onder meer in titel VI van de overeenkomst worden genoemd. De in titel VI van de overeenkomst genoemde verbintenissen betreffende het geleidelijk afstemmen van de Oekraïense wetgeving op de EU-wetgeving omvatten de bescherming van de financiële belangen van de EU en van Oekraïne in de context van financiële bijstand die wordt verleend via de desbetreffende financieringsmechanismen en -instrumenten van de EU om de doelstellingen van de overeenkomst te verwezenlijken, rekening houdend met de behoeften van Oekraïne, de capaciteit per sector en de vooruitgang bij de hervormingen.

 

(7)

Op grond van artikel 463, leden 1 en 3, van de overeenkomst heeft de Associatieraad de bevoegdheid besluiten te nemen met het oog op de verwezenlijking van de doelstellingen van de overeenkomst. Met name kan de Associatieraad de bijlagen bij de overeenkomst actualiseren of wijzigen, rekening houdend met de ontwikkeling van de EU-wetgeving en toepasselijke normen die worden vastgesteld in internationale instrumenten die de partijen relevant achten.

 

(8)

Sinds de afronding van de onderhandelingen over de overeenkomst werd de EU-wetgeving betreffende de bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie, waarvan bepalingen in bijlage XLIV bij de overeenkomst zijn opgenomen, vervangen door Richtlijn (EU) 2017/1371 van het Europees...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.