Enquêtecommissie Groningen: belangen Groningers structureel genegeerd bij gaswinning

vrijdag 24 februari 2023, 12:15

DEN HAAG (PDC i) - Geld ging altijd boven veiligheid en de belangen van Groningers zijn structureel genegeerd bij de gaswinning. Zo luidt de conclusie van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. In het Groningse Zeerijp werd vandaag het eindrapport getiteld Groningers boven gas gepresenteerd door voorzitter Tom van der Lee i. Nederland moet een ereschuld aan Groningen inlossen, stelt de Commissie.

Als er eerder geluisterd was naar de Groningers had het anders kunnen lopen, maar omdat dat niet is gebeurt is er nu sprake van een ongekend systeemfalen veroorzaakt door zowel publieke als private partijen. De oliemaatschappijen en hoge ambtenaren hebben te vaak een rookgordijn opgehouden waardoor de politiek en burgers niet voldoende geïnformeerd waren.

Ook was er sprake van rolvermenging op het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie speelt een centrale rol in besluitvorming over gaswinning, maar lange tijd was er weinig oog voor andere belangen dan financiële belangen en leveringszekerheid. Tegelijk hadden ambtenaren een zeer belangrijke rol, en hierdoor werd de Tweede Kamer belemmerd in haar controlerende functie.

De Commissie doet elf concrete aanbevelingen. Zo moet schadeafhandeling voor bewoners menselijker en moeten bewoners snel duidelijkheid krijgen over versterking. Ook de positie van de Tweede Kamer moet volgens de Commissie versterkt worden, waarbij de kabinet opgeroepen wordt de informatieplicht naar de Kamer te verbeteren.

Alle verantwoordelijken - van rijksoverheid tot de oliemaatschappijen - worden opgroepen om gezamenlijk met Groningers in dialoog te treden over hoe de ereschuld wordt ingelost. Dit betekent niet alleen geld, maar ook zorg en aandacht.

Bron: NOS, Tweede Kamer