Brief aan de Europese Commissie over voorstel voor een verordening betreffende wederzijdse erkenning van afstamming - Voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de rechterlijke bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning van beslissingen en de aanvaarding van authentieke akten inzake afstamming en betreffende de invoering van een Europese akte van afstamming

Deze brief is onder nr. A toegevoegd aan dossier 36330 - Voorstel voor een EU-verordening betreffende de invoering van een Europese akte van afstamming.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de rechterlijke bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning van beslissingen en de aanvaarding van authentieke akten inzake afstamming en betreffende de invoering van een Europese akte van afstamming; Brief aan de Europese Commissie over voorstel voor een verordening betreffende wederzijdse erkenning van afstamming
Document­datum 24-03-2023
Publicatie­datum 24-03-2023
Nummer KST36330A
Kenmerk 36330, nr. A
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

36 330

Voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de rechterlijke bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning van beslissingen en de aanvaarding van authentieke akten inzake afstamming en betreffende de invoering van een Europese akte van afstamming

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan vicevoorzitter Sefcovic van de Europese Commissie Den Haag, 24 maart 2023

De leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid hebben in haar commissievergadering van 14 maart 2023 beraadslaagd over het voorstel voor een verordening betreffende wederzijdse erkenning van afstamming.1 In het kader van de politieke dialoog hebben de leden van de fractie van de PVV naar aanleiding van het voorstel enkele vragen.

Kunt u voor de afgelopen vijf jaar per jaar aangeven hoeveel casussen er zijn geweest (liefst per EU-lidstaat), waarbij problemen hebben plaatsgevonden op het terrein van de erkenning van ouderlijke verantwoordelijkheid en omgangsrechten, erfrecht en naam?

Kunt u aangeven of er onderzoek is gedaan naar mogelijke oplossingen voor de genoemde problematiek, waarbij geen EU-wetgeving geïnitieerd hoeft te worden?

Graag ontvangen deze leden op bovenstaande vragen een gemotiveerd en gedetailleerd antwoord.

De leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid zien uw reactie met belangstelling tegemoet.

De voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid,

M.M. de Boer

1 COM(2022) 695 i.

kst-36330-A ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Eerste Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 330, A


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.