Parlement stemt in met nieuw anti-witwaspakket

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op dinsdag 28 maart 2023, 1:41.

Nutella-winkels of lege kapsalons met een enorme omzet. Het zijn hele zichtbare plekken in het straatbeeld waar vermoedelijk geld wordt witgewassen. Een lucratieve bezigheid, want jaarlijks wordt er volgens de VN maar liefst 1,8 biljoen euro witgewassen. De strijd hiertegen staat al jaren hoog op de politieke agenda. Zojuist stemde het Europees Parlement daarom in met een groot nieuw anti-witwaspakket, dat grensoverschrijdende samenwerking stimuleert, een nieuwe anti-witwasautoriteit opricht en toegang tot UBO-registers herstelt.

Paul Tang, hoofdonderhandelaar op de nieuwe richtlijn, reageert: “De inval van Rusland heeft het belang van efficiëntere anti-witwaswetgeving eens te meer duidelijk gemaakt. Russische oligarchen haastten zich om hun luxe jachten, raceauto’s en privéjets en andere waardevolle goederen uit Europa te verplaatsen, ruim voordat opsporingsautoriteiten wisten te achterhalen wie de echte eigenaren zijn van deze waardevolle bezittingen en huizen. Ik ben blij dat het parlement ingestemd heeft met ons voorstel voor een centraal register van waardevolle bezittingen, vastgoed en goederen die worden verhandeld in zogenaamde ‘free zones’.

Tang vervolgt: “Naast nieuwe registratieverplichtingen hebben we ook voor journalisten en maatschappelijke organisaties succesvol toegang hersteld tot de UBO-registers die bloot leggen wie de ultieme belanghebbende is van bedrijven en de waardevolle goederen. Zij kunnen op basis van een simpele ‘verklaring van eer’ voor 2,5 jaar toegang krijgen tot deze registers in heel Europa. Op dit moment is dat ontoegankelijk voor journalisten.”

Het nieuwe witwaspakket gaat ook transacties met cashgeld boven 7000 euro aan banden leggen en roept een nieuwe Europese autoriteit in het leven. Middels deze nieuwe maatregelen maakt Europa de regels toekomstbestendig en in lijn met internationale afspraken. Lidstaten moeten een deel van het pakket zelf implementeren, maar worden ook nieuwe verplichtingen opgelegd. Zo worden crimineler harder en efficiënter aangepakt, maar onnodige bureaucratie tegengegaan.

De stemming van vandaag stelt de parlementspositie vast voor de onderhandelingen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie. In de zogeheten trilogen moeten de drie Europese instituties gezamenlijk tot een finaal akkoord komen. De verwachting is dat er voor het einde van het jaar een akkoord ligt, zodat de wetten trapsgewijs vanaf 2024 in werking kunnen treden.

28 maart 2023

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Effectieve marketing of opdringerige targeting?

Gerelateerde berichten

Effectieve marketing of opdringerige targeting?

6 maart 2023

Europees Parlement stemt in met nieuwe wetgeving voor politieke advertenties

2 februari 2023

Meldpunt LobbyLeaks gelanceerd: hotline om lobby Big Tech aan het licht te brengen

2 februari 2023

GroenLinks en PvdA willen vóór 2025 einde van Nederland Belastingparadijs

13 december 2022

Kies een taal Nederlands English

Aanmelden nieuwsbrief

Volg mijn werk

Vind ons op:

Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window

De PvdA

Site navigatie

Zoeken

Search:

© 2023 Paul Tang

Privacy en Cookiebeleid

Go to Top

We gebruiken cookies om je taalinstellingen te onthouden en onze site tegen spam te beschermen.AkkoordWeigerenPrivacybeleid

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken met de knop toestemming intrekken.Toestemming intrekken