Europa Vandaag: een nieuwe aanpak van corruptie en een Roemeens pleidooi

woensdag 3 mei 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Photographer: Georges Boulougouris
Bron: © European Union, 2016

College van Commissarissen over corruptie

Naar verwachting zal het College van Commissarissen i vandaag het voorstel van Eurocommissarissen Věra Jourová i en Margaritis Schinas i presenteren voor een nieuw Europees anti-corruptiebeleid. Het opzetten van anti-corruptie-instellingen in alle EU-lidstaten, het harmoniseren van de definitie van corruptie en de straffen die hierop staan, zouden moeten leiden tot een effectievere aanpak van corruptie.

Het voorstel, dat ook nog goedgekeurd moet worden door het Europees Parlement en de Raad, heeft geen betrekking op de Europese instellingen zelf. Dit is opvallend, omdat het Europees Parlement recentelijk meerdere malen in opspraak is gekomen wegens het corruptieschandaal Qatargate. Voor deze problematiek werkt de Commissie momenteel aan een voorstel voor de creatie van een ethisch orgaan voor de EU-instellingen.


 
vlag Roemenië wapperend

Een Roemeens pleidooi

Vandaag zal de Roemeense Europarlementariër Cristian Terheș i een persconferentie geven over waarom Roemenië toegelaten moet worden tot het Schengengebied. De persconferentie van het lid van de ECR i-fractie zal waarschijnlijk bedoeld zijn om Oostenrijk te overtuigen, het enige land dat in december vorig jaar tegen de toetreding van Roemenië stemde. Oostenrijk verzette zich eveneens, net als Nederland i, tegen het toelaten van Bulgarije tot het Schengengebied.

Naast het merendeel van de EU-landen zijn ook Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein onderdeel van het Schengengebied. Tussen landen die onderdeel zijn van dit gebied geldt een vrij verkeer van personen. Bij de toetreding van een aantal landen tot de EU, waaronder Roemenië (2007), Bulgarije (2007) en Kroatië (2013) is destijds besloten de toetreding tot het Schengengebied uit te stellen, met name wegens zorgen over corruptie in deze landen.


En verder...

... is Eurocommissaris Frans Timmermans i net als gisteren aanwezig bij de 14de Petersberg Klimaatdialoog in Berlijn. Vandaag zal hij onder meer het gesprek aangaan met John Kerry i, de speciale presidentiële gezant van de VS voor klimaat.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

3 mei

Europese Commissie

Voorstel nieuwe anti-corruptie strategie

3 mei

Europees Parlement

Persconferentie Cristian Terheş

 

2-3 mei

Europese Commissie

Frans Timmermans in Berlijn