Brief van de minister voor Rechtsbescherming ter aanbieding van de monitoringsrapportage online kansspelen voorjaar 2023 - Wijziging van de Wet op de kansspelen, de Wet op de kansspelbelasting en enkele andere wetten in verband met het organiseren van kansspelen op afstand

Deze brief is onder nr. V toegevoegd aan wetsvoorstel 33996 - Organiseren van kansspelen op afstand i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet op de kansspelen, de Wet op de kansspelbelasting en enkele andere wetten in verband met het organiseren van kansspelen op afstand; Brief van de minister voor Rechtsbescherming ter aanbieding van de monitoringsrapportage online kansspelen voorjaar 2023
Document­datum 04-05-2023
Publicatie­datum 04-05-2023
Nummer KST33996V
Kenmerk 33996, nr. V
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2023

Vergaderjaar 2022-

33 996

Wijziging van de Wet op de kansspelen, de Wet op de kansspelbelasting en enkele andere wetten in verband met het organiseren van kansspelen op afstand

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 april 2023

Hierbij zend ik u een afschrift van mijn brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van heden over de monitoringsrap-portage online kansspelen voorjaar 2023 van de Kansspelautoriteit. Dit hangt samen met de toezegging van 5 februari 2019, naar aanleiding van een vraag van het lid Dercksen (PVV), om de Kamer jaarlijks te informeren inzake aantallen spelers, het aantal afgegeven vergunningen, de ontwikkeling van de markt en het effect van reclame. Ook van de voortgangsbrief over de Wet kansspelen op afstand die ik in mei naar de Tweede Kamer stuur zal ik uw Kamer een afschrift toezenden.

De Minister voor Rechtsbescherming,

F.M. Weerwind kst-33996-V ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 april 2023

Met deze brief deel ik de «Monitoringsrapportage online kansspelen voorjaar 2023» die de Kansspelautoriteit vandaag heeft gepubliceerd met uw Kamer. In de monitoringsrapportage wordt de stand van zaken van de online kansspelmarkt geschetst.1 De bevindingen in deze rapportage geven een beeld van de kanalisatie van spelers naar legaal aanbod.

Daarbij vind ik het van groot belang om de bescherming van kwetsbare groepen zoals jongvolwassenen te borgen. In mei ga ik in de reeds toegezegde voortgangsbrief kansspelen op afstand uitvoeriger in op de ontwikkelingen rondom kansspelen op afstand en de maatregelen die ik neem om kwetsbare groepen te beschermen. Hieronder licht ik enkele bevindingen uit de rapportage toe ten aanzien van kanalisatie, nieuwe spelers, reclame en verslavingspreventie.

Kanalisatie

De monitoringsrapportage beschrijft de ontwikkelingen op het gebied van kanalisatie. Voor de doelen van het kansspelbeleid is een hoge kanalisatie-graad naar legaal aanbod van belang. De rapportage laat zien dat de kanalisatiegraad is toegenomen. Spelers kunnen dus het legale aanbod steeds beter vinden. Het percentage spelers dat alleen bij een legale aanbieder speelt schat de Kansspelautoriteit in haar rapportage op 92 procent.

Jongvolwassenen zijn, net als in juli 2022 gerapporteerd, oververtegenwoordigd in het aantal spelersaccounts. Hoewel relatief veel accounts van jongvolwassen zijn, is hun verlies per account veel lager dan het verlies van de gemiddelde speler. Dit laat onverlet dat ik het zorgelijk vind dat jongvolwassenen bovengemiddelde interesse in online kansspelen lijken te hebben.

Nieuwe spelers

Op basis van een nieuw onderzoek door onderzoeksbureau GfK heeft de Kansspelautoriteit tevens de verdeling kunnen analyseren tussen spelers die in de maanden voor de marktopening illegaal speelden en nieuwe spelers na de marktopening op 1 oktober 2021. In de rapportage is te zien dat 61 procent van de spelers die nu bij legale aanbieders spelen, niet speelde in de maanden voor de opening van de markt. Dit percentage is fors. Tegelijkertijd laat de rapportage zien dat er vooral ook spelers bij lijken te zijn gekomen die minder frequent spelen.

De Wet kansspelen op afstand (koa) heeft tot doel om consumenten te beschermen, kansspelverslaving te voorkomen en kansspelgerelateerde fraude en criminaliteit tegen te gaan. De wet heeft niet tot doelstelling om meer of minder gebruik van het online aanbod te realiseren. Ik vind het desalniettemin van groot belang om onmatig spelgedrag te ontmoedigen, risico- en probleemgedrag snel te signaleren en te interveniëren. Kwetsbare groepen moeten daarin extra beschermd worden.

Reclame

Ten aanzien van reclame blijkt uit de rapportage dat reclames op internet voor online kansspelen in 2022 zijn toegenomen. Buitenreclame is in de zomer van 2022 weliswaar flink afgenomen, maar daarna weer gestegen. Hoewel het aantal televisiereclames daalt, onderstreept het algemene beeld voor mij de noodzaak om ongerichte reclames in te perken.

Verslavingspreventie

Over verslavingspreventie wordt in de monitoringsrapportage vermeld dat de cijfers uit het Landelijk Alchohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS) van 2016 tot en met 2021 een geleidelijke daling laten zien van het aantal mensen dat voor kansspelverslaving in behandeling was. Het is echter te vroeg om aan de hand van deze cijfers conclusies te trekken over het effect van de Wet koa op het aantal mensen met een kansspelverslaving. Het aantal inschrijvingen in uitsluitingsregister Cruks neemt sinds de opening van de onlinekansspelmarkt gestaag toe tot boven de 38.000 inschrijvingen in april 2023. Over 2022 is het aantal hulpvragen aan Loket Kansspel iets toegenomen.

Tot slot

De ontwikkelingen met betrekking tot het aantal jongvolwassenen met spelersaccounts en de grote hoeveelheid ongerichte reclame bevestigen het beeld dat de bescherming van kwetsbare groepen onder druk staat. Daarom heb ik maatregelen getroffen en neem ik maatregelen om te zorgen dat de beoogde bescherming gewaarborgd blijft. Zo zal op 1 juli 2023 het Besluit ongerichte reclame kansspelen op afstand in werking treden.2 Daarnaast tref ik maatregelen in het kader van verslavingspreventie. In de brief die ik in mei aan uw Kamer stuur ga ik daar nader op in.

De Minister voor Rechtsbescherming,

F.M. Weerwind

Eerste Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 33 996, V 3

1

De meeste gegevens betreffen cijfers tot en met 31 januari 2023.

2

Dit besluit is op 18 april j. gepubliceerd: Staatsblad 2023, 120.


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.