Stemmingen Invoering investeringsverplichting ten behoeve van Nederlands cultureel audiovisueel product

1.

Kerngegevens

Officiële titel Stemmingen Invoering investeringsverplichting ten behoeve van Nederlands cultureel audiovisueel product
Document­datum 06-06-2023
Publicatie­datum 06-06-2023
Nummer HTK20222023-89-8
Kenmerk 36176; 36176;10; 36176;14; 36176;21; 36176;26; 36176;27; 36176;29; 36176;30; 36176;31; 36176;34; 36176;35
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Mediawet 2008 in verband met het invoeren van een investeringsverplichting ten behoeve van Nederlands cultureel audiovisueel product ( 36176 ).

(Zie vergadering van 30 mei 2023.)

De voorzitter:

Het amendement-Martin Bosma (stuk nr. 12) is ingetrokken. Ik stel vast dat daarmee wordt ingestemd.

In stemming komt het amendement-Kwint (stuk nr. 14, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, Volt, DENK, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, Lid Gündogan, Lid Omtzigt en BBB voor dit amendement hebben gestemd en de leden van de fracties van D66, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 14 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Westerveld/Mohandis (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, Lid Gündogan, Lid Omtzigt en BBB voor dit amendement hebben gestemd en de leden van de fracties van Fractie Den Haan, D66, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Wuite/Van der Graaf (stuk nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, Volt, DENK, Lid Gündogan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, BBB en JA21 voor dit amendement hebben gestemd en de leden van de fracties van GroenLinks, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, de PVV, FVD en Groep Van Haga ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Mohandis (stuk nr. 34, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, Lid Gündogan en BBB voor dit amendement hebben gestemd en de leden van de fracties van Fractie Den Haan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 34 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Werner c.s. (stuk nr. 29, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van DENK, Lid Gündogan, Lid Omtzigt, de VVD, het CDA, BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, Volt, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, D66, de ChristenUnie en de SGP ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 29 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Werner c.s. (stuk nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks, Volt, Fractie Den Haan, de PvdA, Lid Gündogan, Lid Omtzigt, de VVD, de SGP, het CDA, BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga voor dit amendement hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP, DENK, de PvdD, D66 en de ChristenUnie ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Werner c.s. (stuk nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks, Lid Gündogan, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, BBB, JA21, de PVV en Groep Van Haga voor dit amendement hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP, Volt, DENK, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, D66 en FVD ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Westerveld/Mohandis (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, Lid Gündogan, Lid Omtzigt, de SGP, de PVV en FVD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en de leden van de fracties van Fractie Den Haan, D66, de ChristenUnie, de VVD, het CDA, BBB, JA21 en Groep Van Haga ertegen, zodat het is verworpen.

De heer Mohandis, PvdA.

Stemmingen Invoering investeringsverplichting ten behoeve van Tweede Kamer    Nederlands cultureel audiovisueel product

6 juni 2023

TK 89    89-8-1

De heer Mohandis (PvdA):

Voorzitter. Bij het amendement-Werner op stuk nr. 26 zijn wij niet genoemd. Daar worden wij geacht voor te zijn.

De voorzitter:

Dank u wel. We zullen dit opnemen in de Handelingen.

In stemming komt het amendement-Van Strien/Werner (stuk nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van DENK, Lid Gündogan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de vVd, de SGP, het CDA, BBB en FVD voor dit amendement hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, Volt, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, JA21, de PVV en Groep Van Haga ertegen, zodat het is aangenomen.

menten-Werner c.s. (stuk nrs. 29, I en II), het amendement-Werner c.s. (stuk nr. 27), het amendement-Werner c.s. (stuk nr. 26), het amendement-Van Strien/Werner (stuk nr. 31) en het amendement-Westerveld c.s. (stuk nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van DENK, Lid Gündogan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de vVd, de SGP, het CDA, BBB en FVD voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, Volt, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, JA21, de PVV en Groep Van Haga ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Westerveld c.s. (stuk nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, Lid Gündogan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, BBB, JA21, FVD en Groep Van Haga voor dit amendement hebben gestemd en de leden van de fracties van Fractie Den Haan en de PVV ertegen, zodat het is aangenomen.

Voordat we gaan stemmen over het wetsvoorstel is er een stemverklaring van de heer Mohandis van de PvdA.

?

De heer Mohandis (PvdA):

Voorzitter. Dit wetsvoorstel was er vooral voor bedoeld om echt te investeren in de kwetsbare Nederlandse audiovisuele sector, in films, series en documentaires. Gezien het feit dat amendementen die dit voorstel echt tanden gegeven zouden hebben, zijn verworpen, blijft er in de optiek van GroenLinks en Partij van de Arbeid niet zo veel over van deze wet. Als wij hier uiteindelijk een percentage gaan vastleggen van 2,5%, wat werkelijk iets teweeg zou moeten brengen, dan stellen we eigenlijk iets vast wat in de praktijk al plaatsvindt.

Voorzitter. Alles afwegende gaan wij tegen dit wetsvoorstel stemmen. Dit heeft alles te maken met het feit dat dit wetsvoorstel zekerheid had kunnen bieden aan Nederlandse makers en het Nederlandse mkb. Maar het is vooral goed voor aandeelhouders van de Netflixen van deze wereld.

Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Mohandis. Dan gaan we stemmen over het wetsvoorstel.

In stemming komt het wetsvoorstel, zoals op onderdelen gewijzigd door de aanneming van het amendement-Wuite/Van der Graaf (stuk nr. 30), de gewijzigde amende-

Stemmingen Invoering

Tweede Kamer

89-8-2

investeringsverplichting ten behoeve van 6 juni 2023 Nederlands cultureel audiovisueel product TK 89


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.