Nader voorlopig verslag - Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en enige andere wetten in verband met het laten vervallen van de mogelijkheid tot het aanwijzen van bijzondere bromfietsen in hoofdstuk IIA van de Wegenverkeerswet 1994, het mogelijk maken van implementatie van het kader voor lichte elektrische voertuigen en enige andere wijzigingen

Dit nader voorlopig verslag i is onder nr. C toegevoegd aan wetsvoorstel 36269 - Laten vervallen van de aanwijsprocedure voor bijzondere bromfietsen en implementatie van het kader voor lichte elektrische voertuigen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en enige andere wetten in verband met het laten vervallen van de mogelijkheid tot het aanwijzen van bijzondere bromfietsen in hoofdstuk IIA van de Wegenverkeerswet 1994, het mogelijk maken van implementatie van het kader voor lichte elektrische voertuigen en enige andere wijzigingen; Nader voorlopig verslag
Document­datum 12-07-2023
Publicatie­datum 12-07-2023
Nummer KST36269C
Kenmerk 36269, nr. C
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2023

Vergaderjaar 2022-

36 269

Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en enige andere wetten in verband met het laten vervallen van de mogelijkheid tot het aanwijzen van bijzondere bromfietsen in hoofdstuk IIA van de Wegenverkeerswet i994, het mogelijk maken van implementatie van het kader voor lichte elektrische voertuigen en enige andere wijzigingen

NADER VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR INFRASTRUCTUUR, WATERSTAAT EN OMGEVING1

Vastgesteld 10 juli 2023

  • 1. 
    Inleiding

De leden van de fractie van de BBB hebben van de memorie van antwoord kennisgenomen. De memorie, en in het bijzonder de internet-consultatie, geeft deze leden aanleiding tot het stellen van aanvullende vragen. De leden van de fractie van de BBB stellen deze vragen om de goedkeuringsprocedure zo mogelijk te vereenvoudigen en mensen die afhankelijk zijn van medische voertuigen zo mogelijk meer duidelijkheid te bieden.

De leden van de fractie van GroenLinks-PvdA hebben met interesse kennisgenomen van de memorie van antwoord en bedanken de regering voor de uitgebreide toelichting. De memorie geeft aanleiding voor het stellen van enkele vervolgvragen over de goedkeuringsprocedure toelating bijzondere bromfietsen op de weg en de invoering van een kader voor lichte elektrische voertuigen (LEV-kader).

  • 2. 
    Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de BBB

De leden van de fractie van de BBB wensen de regering de volgende vragen over het wetsvoorstel voor te leggen:

  • 1. 
    Voor innovatieve elektrische voertuigen is, vooruitlopend op het LEV-kader, gekozen voor een andere toelating dan voor reguliere motorvoertuigen. Waarom heeft de regering ervoor gekozen om

1 Samenstelling:

Van Wijk (BBB), Kemperman (BBB) (voorzitter), Van Langen (BBB), Jaspers (BBB), Thijssen (GroenLinks-PvdA), Kluit (GroenLinks-PvdA), Crone (GroenLinks-PvdA), Janssen-van Helvoort (GroenLinks-PvdA), Martens (GroenLinks-PvdA), Klip-Martin (VVD), Meijer (VVD), Kaljouw (VVD), Rietkerk (CDA) (ondervoorzitter), Prins (CDA), Van Meenen (D66), Aerdts (D66), Bezaan (PVV), Nicolaï (PvdD), Nanninga (Ja21), Janssen (SP), Holterhues (CU), Dessing (FVD), Van Dijk (SGP), Hartog (Volt), Van Rooijen (50PLUS), Van der Goot (OPNL).

kst-36269-C ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

vooruitlopend op het LEV-kader nu reeds over te gaan tot het invoeren van een afwijkende procedure?

  • 2. 
    Waarom heeft de regering er niet voor gekozen om alle lichte elektronische voertuigen (LEV's) onder de 50 kilo gelijk te stellen aan elektrische fietsen?
  • 3. 
    Er is geen uitzondering gemaakt voor medische fietsen waardoor er twijfel is ontstaan over rolstoelfietsen of duofietsen die breder zijn dan 1 meter. Kan de regering op dit punt meer duidelijkheid geven? Hoe gaat zij dit oplossen?
  • 3. 
    Vragen van de leden van de fractie van GroenLinks-PvdA

De leden van de fractie van GroenLinks-PvdA constateren dat de regering met het wetsvoorstel de bevoegdheid om bijzondere bromfietsen en later LEV's op de weg toe te laten, overhevelt naar de Dienst Wegverkeer (RDW). De gedachte is dat de onafhankelijkheid van de toelatingsprocedure hiermee is geborgd en dat het expertiseniveau van deze uitvoeringsorganisatie passend is bij de complexer wordende aanvragen. Voorts wordt erop gewezen dat een scheiding gewenst is tussen beleid en uitvoering. Dit roept bij deze leden vragen op over de eindverantwoordelijkheid. Kan de regering aangeven wie (eindverantwoordelijk is bij ongevallen waarbij toelatings- en handhavingsvraag-stukken een rol spelen? Indien dit de RDW is, wie is er dan politiek verantwoordelijk voor de vraag welke vervoersmiddelen op de weg rijden?

De vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving ziet met belangstelling uit naar de nadere memorie van antwoord en ontvangt deze graag voor het einde van het zomerreces van de Kamer.

De voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving,

Kemperman

De griffier van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving,

Dragstra

Eerste Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 269, C 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.