Brief regering; Actualisatie ontwikkelkader windenergie op zee - Structuurvisie Windenergie op Zee (SV WoZ)

Deze brief is onder nr. 60 toegevoegd aan dossier 33561 - Structuurvisie Windenergie op Zee.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Structuurvisie Windenergie op Zee (SV WoZ); Brief regering; Actualisatie ontwikkelkader windenergie op zee
Document­datum 30-10-2023
Publicatie­datum 30-10-2023
Nummer KST3356160
Kenmerk 33561, nr. 60
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

33 561

Structuurvisie Windenergie op Zee (SV WoZ)

Nr. 60

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 30 oktober 2023

Met deze brief stuur ik u ter informatie de laatste versie van het Ontwikkel-kader windenergie op zee (hierna: Ontwikkelkader). Het Ontwikkelkader specificeert de opdracht aan TenneT voor de aanleg van het net op zee voor de uitvoering van de routekaart. Ten opzichte van de versie die ik vorig jaar juni met u heb gedeeld, heb ik in deze versie een aantal wijzigingen van technische aard doorgevoerd. De belangrijkste licht ik er voor u uit:

  • • 
    Voor de aankomende vergunningverleningsprocedures voor IJmuiden Ver kavels Alpha en Beta heb ik de definitieve opleverdatums vastgelegd en de relatie tussen deze datums, de vergunningverleningsprocedures en de ingebruikname van de windparken verduidelijkt.1 Tijdige duidelijkheid over deze datums is van belang voor de partijen die een bieding op deze vergunningverleningsprocedures voorbereiden.
  • • 
    In mijn brief van vorig jaar over windenergie op zee in de periode 2030-20502 beschrijf ik de ontwikkeling van één of meer energieknoop-punten («energy hubs») op zee en hybride verbindingen, en kondig ik de daarvoor benodigde voorbereidingen aan. In het Ontwikkelkader vraag ik TenneT nu om deze voorbereidende activiteiten, die met name bestaan uit onderzoeken, hiervoor te ondernemen. Voor de hybride verbindingen spitsen de voorbereidingen zich toe op een hybride verbinding vanuit het windenergiegebied Nederwiek naar het Verenigd Koninkrijk. Voor zowel de hybride verbinding met het Verenigd Koninkrijk als een eventueel energieknooppunt op zee geldt dat de uiteindelijke investeringsbeslissing in een latere fase valt. Deze besluiten zijn aan een volgend kabinet.
  • • 
    Het kabinet vindt het belangrijk dat TenneT zo min mogelijk schadelijke emissies veroorzaakt/uitstoot bij de aanleg van het net op zee.Daarom geef ik TenneT opdracht het net op zee aan te leggen

1    Kamerstuk 33 561, nr. 57.

2    Kamerstuk 33 561, nr. 54.

3    Kamerstuk 31 209, nr. 244.

kst-33561-60 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

overeenkomstig met het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen, dat de Minister van Infrastructuur en Waterstaat dit najaar namens het Rijk mede ondertekent.

Bij de bovenstaande toelichting voeg ik toe dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) er op toeziet dat TenneT alleen de efficiënte kosten voor de hierbij betrokken investeringen mag terugverdienen.

De Minister voor Klimaat en Energie,

R.A.A. Jetten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 33 561, nr. 60 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.