ChristenUnie, BBB, CDA en maatschappelijke organisaties slaan handen ineen in de Coalitie Samenleving - Hoofdinhoud
‘Doe mee aan een zorgzaam Nederland, wij gaan je daarbij ondersteunen’ is de oproep van de ChristenUnie, BBB en CDA, samen met Stichting Present, Lelie zorggroep, Schuldhulpmaatje, TijdvoorActie, HiP Helpt en Jobhulpmaatje. Veel Nederlanders willen wel voor elkaar zorgen, maar hebben de tijd, ruimte en het geld niet om dat te doen. Terwijl we dat wel hard nodig hebben, zeker als we kijken naar de komende jaren met vergrijzing, personeelstekorten en onhoudbare zorgkosten.
De ‘Coalitie Samenleving’ doet daarom negen concrete voorstellen om mantelzorgers en vrijwilligers te ondersteunen. Mantelzorgers en vrijwilligers moeten een duidelijke rol krijgen, naast de professionele zorgverlener en de overheid, in het verlenen van zorg aldus de organisaties van deze coalitie.
Mirjam Bikker (ChristenUnie): “Het is tijd voor verandering, voor erkenning van de grote waarde van omzien naar elkaar. Voor noaberschap, voor mienskip, voor zorgzaamheid. Wij willen dat de samenleving voorop staat bij alle nieuwe plannen. Dat zorgzaamheid wordt aangemoedigd in plaats van ontmoedigd. Dat er een goed mantelzorgverlof komt. Het is een oude Bijbelse wijsheid dat als je soms valt de ander je weer omhoog helpt. En dat je hoopt dat het de volgende dag andersom kan zijn. Dat is een zorgzame gemeenschap. Dat is waar de ChristenUnie voor staat. Dat we omzien naar mensen die het even niet redden. Dit plan geeft daar handen en voeten aan.”
Inge van Dijk (CDA): “Zorg voor elkaar is zo vanzelfsprekend dat we soms vergeten hoe bijzonder het is. In onze verenigingen, als vrijwilliger of mantelzorger doen we iets belangeloos voor elkaar. Dat is samenleven!”
Nicki Pouw-Verweij (BBB): “Zorgen voor naasten en omzien naar elkaar als gemeenschap, of je het nou noaberschap of mienskip noemt, is een van de belangrijke principes van BBB. Daarom twijfelde ik geen enkel moment en sloot ik mij aan bij deze coalitie.”
Johannes de Vries (Stichting Present): “Heel veel mensen zien al om naar elkaar en nog meer mensen zijn best bereid dat te doen. Dat moeten we niet in de weg zitten, dat moeten we versterken. Het aanbod van vrijwillige inzet voor onze samenleving is er, nu is het aan ons - zorgorganisaties, vrijwilligersorganisaties en de overheid - om dat ruim baan te bieden.”
Peter Rijsdijk (SchuldHulpMaatje Nederland): “Vrijwilligers en zorgverleners kunnen via samenwerking veel meer betekenen voor mensen die worstelen met hun gezondheid in relatie tot financiële zorgen. Hier is veel winst te behalen.”
Eelke Dekens (TijdVoorActie): “Jongeren zetten zich vandaag in met het oog op de samenleving van morgen.”
Hendrik Jan van den Berg (voorzitter Raad van Bestuur van Lelie zorggroep): “In de ouderenzorg worden we al dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de groeiende vergrijzing en dat gaat de komende jaren verder toenemen. Om die toegenomen druk op de zorg het hoofd te bieden, werken we volop aan verandering door digitalisering van de zorg en reablement waarbij we kijken wat mensen nog zelf kunnen. Het is daarbij van groot belang om de samenleving bij de zorg voor hun naasten te betrekken. Dat past bij het DNA van onze organisatie, maar we zien dat we dit in de samenleving op veel plekken zijn kwijtgeraakt. Die onderlinge zorgzaamheid is hard werken en vraagt nauwe samenwerking en afstemming met politiek en maatschappelijke partners.”
De coalitiepartners beseffen dat dit een omslag in het denken én doen is, die niet van de ene op de andere dag is gemaakt. Daarom willen de partners in gesprek met de samenleving over nieuwe en realistische verwachtingen van de zorg van morgen, voldoende financiële middelen voor zorgaanbieders om die omslag te kunnen maken en een langetermijnbeleid informele zorg. In de verkiezingsprogramma’s van de betrokken politieke partijen worden diverse voorstellen gedaan om vrijwilligerswerk gemakkelijker te maken, door regels te vereenvoudigen en vrijwilligers beter te ondersteunen.
De 9 voorstellen die de Coalitie Samenleving doet worden op donderdag 2 november gepresenteerd bij Stichting Bethanië, waar vrijwilligers en zorgorganisaties zich inzetten voor de bewoners die wat extra aandacht verdienen.
Meer over ...