Brief regering; Evaluatie Mijn Digitale Zaak - Bedrijfslevenbeleid

Deze brief is onder nr. 590 toegevoegd aan dossier 32637 - Bedrijfslevenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Bedrijfslevenbeleid; Brief regering; Evaluatie Mijn Digitale Zaak
Document­datum 13-11-2023
Publicatie­datum 13-11-2023
Nummer KST32637590
Kenmerk 32637, nr. 590
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

32 637

Bedrijfslevenbeleid

Nr. 590    BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN

KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 november 2023

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is in 2023 de pilot voor Mijn Digitale Zaak (MDZ) geëvalueerd. Deze pilot liep van juni 2022 tot en met 30 november 2022 en is gezamenlijk opgezet door EZK, MKB-Nederland, KVK, RVO en de brancheorganisatie Inretail. Het doel was om kleine ondernemers in de detailhandel op het basisniveau van digitalisering te brengen. Het betreft een tussenevaluatie die gericht is op de doeltreffendheid en doelmatigheid van de MDZ pilot en daarnaast op het trekken van lessen voor het brede mkb en eventuele opschaling naar andere sectoren.

Met betrekking tot de doeltreffendheid is de conclusie dat circa driekwart van de ondernemers positieve ervaringen heeft met de MDZ-aanpak. Deze houdt in dat ondernemers na het doorlopen van een digitaliseringsscan een digitaliseringsplan op maat ontvangen, waarmee ze aan de slag kunnen. De subsidieregeling is er op gericht om financieringsdrempels weg te nemen en de stimuleren dat kleine ondernemers met digitalisering aan de slag kunnen gaan. Circa de helft van de ondernemers heeft de subsidieregeling benut, en bij circa 70% leidt dit tot sneller en/of beter doorvoeren van digitaliseringsprocessen.

Over de doelmatigheid wordt geconcludeerd deze relatief beperkt is vanwege de hoge uitvoeringskosten. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de hoge opstartkosten van de pilot. Maar het merendeel van de uitvoeringskosten was eenmalig. De lessen hebben onder andere betrekking op het duidelijker beschrijven van wat bedoeld wordt met «de digitale basis», op het aanbrengen van meer inhoudelijke focus in het instrument en op het behalen van schaalvoordelen in de uitvoering.

Met deze brief geef ik uitvoering aan mijn toezegging (TZ202211-73) om de resultaten van de pilotregeling Mijn Digitale Zaak te evalueren en aan u Kamer te sturen. In het kader van het programma Versnelling digitalisering mkb loopt ook het project Digitale Werkplaatsen. Momenteel loopt kst-32637-590 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

de evaluatie van dit project die in het eerste kwartaal van 2024 zal worden afgerond. Ik zal daarom aansluitend in het eerste kwartaal van 2024 in samenhang een inhoudelijke reactie op beide evaluaties geven.

In de voortgangsrapportage van de Strategie Digitale Economie, die u recent is toegezonden, wordt een nadere toelichting gegeven op de aanpak van Mijn Digitale Zaak.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

M.A.M. Adriaansens

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 32 637, nr. 590 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.