Brief regering; Nationaal Convenant MKB-Financiering - Bedrijfslevenbeleid

Deze brief is onder nr. 589 toegevoegd aan dossier 32637 - Bedrijfslevenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Bedrijfslevenbeleid; Brief regering; Nationaal Convenant MKB-Financiering
Document­datum 16-11-2023
Publicatie­datum 16-11-2023
Nummer KST32637589
Kenmerk 32637, nr. 589
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

32 637

Bedrijfslevenbeleid

Nr. 589    BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN

KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 november 2023

Eind september heb ik uw Kamer een brief over mkb-financiering gestuurd1. Hier zette ik de ontwikkelingen op de mkb-financieringsmarkt uiteen, mijn strategie om deze te verbeteren, en heb ik een oproep gedaan aan partijen in het financieringsecosysteem om in gesprek te treden over de ambitie om tot het beste mkb-financieringsklimaat van Europa te komen. Met deze brief bied ik u het resultaat van deze gesprekken aan, het door de sector aangeboden: «Nationaal Convenant MKB-Financiering».

Ik ben verheugd dat de sector elkaar vindt in de ambitie om het beste mkb-financieringsklimaat van Europa te willen realiseren en heb dit convenant dan ook welwillend in ontvangst genomen. Mijn dank gaat uit naar MKB-Nederland, die een belangrijke rol heeft gespeeld om de verschillende partijen bij elkaar te brengen. Met dit convenant spreken partijen de intentie uit om gezamenlijk te verkennen hoe we deze ambitie kunnen realiseren. Daarmee is dit convenant een eerste stap.

Het convenant is gericht op vier belangrijke oplossingsrichtingen:

  • • 
    Een gevarieerd en toegankelijk financieringsaanbod,
  • • 
    Transparantie en betere vindbaarheid,
  • • 
    Verdere professionalisering,
  • • 
    Verbeterde data over én voor mkb-financiering.

Hierbij wordt aangesloten bij mijn eerder gepresenteerde strategie voor de mkb-financieringsmarkt en op bestaande samenwerkingsinitiatieven met de sector. Ook de constructieve opstelling van de Kamer op dit onderwerp heeft bijgedragen aan de inhoud van het convenant. Zo hebben de moties van de leden Van der Graaf en Stoffer2,

1    Kamerstuk 32 637, nr. 578.

2    Kamerstuk 36 410 XIII, nr. 63.

kst-32637-589 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Romke de Jong c.s.1, en de motie ingediend tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen (AFB): Inge van Dijk en Amhaouch2, hun weg gevonden naar het convenant.

De sector vraagt mij op een aantal punten dit convenant te ondersteunen. Zo wordt de overheid gevraagd om de hierboven genoemde Kamermoties met betrekking tot mkb-financiering voortvarend op te pakken. Dit zal ik doen, in samenhang met het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Bedrijfsinanciering dat in de periode tot juni 2024 loopt. Daarop aanhakend verzoeken de partijen om, in het licht van het IBO, integraal te kijken naar het bedrijfsfinancieringsinstrumentarium en de budgetten per regeling. Dit is onderdeel van het IBO.

Tot slot wordt opgemerkt dat zowel Invest-NL als Invest-International een belangrijke rol in de versterking van het financieringsecosysteem kunnen spelen, maar dat hiervoor mogelijk verruiming van het mandaat moet worden verkend. Beleidsmatige keuzes die volgen uit het IBO of uit andere verkenningen zijn aan het volgende kabinet.

Om de aandachtspunten van dit convenant samen met de ondertekenende partijen verder uit te werken overweeg ik om voor de periode van de komende kabinetsformatie een verkenner aan te stellen. Hierover zal ik de Kamer later informeren.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

M.A.M. Adriaansens

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 32 637, nr. 589 2

1

   Kamerstuk 36 410 XIII, nr. 51.

2

   Kamerstuk 36 410 IX, nr. 12.


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.