Brief regering; Benoeming kwartiermaker sociale agenda Groningen en Noord-Drenthe - Parlementaire enquête aardgaswinning Groningen

Deze brief is onder nr. 55 toegevoegd aan dossier 35561 - Parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Parlementaire enquête aardgaswinning Groningen; Brief regering; Benoeming kwartiermaker sociale agenda Groningen en Noord-Drenthe
Document­datum 28-11-2023
Publicatie­datum 28-11-2023
Nummer KST3556155
Kenmerk 35561, nr. 55
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

35 561

Parlementaire enquête aardgaswinning in Groningen

Nr. 55

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT EN MINISTER VOOR ARMOEDEBELEID, PARTICIPATIE EN PENSIOENEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 28 november 2023

In «Nij begun, op weg naar erkenning, herstel en perspectief», kondigt het kabinet een breed welvaartsoffensief aan in Groningen en Noord-Drenthe (Kamerstuk 35 561, nr. 17). Onderdeel hiervan is het ontwikkelen van een sociale agenda met als doel om in dertig jaar het welzijn en de toekomst van de inwoners van Groningen en Noord-Drenthe structureel te verbeteren. De agenda moet ertoe bijdragen dat het gaswinningsgebied binnen één generatie tenminste op het landelijk gemiddelde scoort op indicatoren van brede welvaart zoals een goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt, opleidingsaanbod, schooluitval, bestaanszekerheid, tevredenheid met het leven en ervaren gezondheid.

Door middel van deze brief informeren wij u, mede namens het kabinet, dat de heer Henk Nijboer per 6 december 2023 wordt benoemd als kwartiermaker voor de sociale agenda. De kwartiermaker krijgt een aanstelling bij zowel de gemeente Groningen als bij het Rijk (50/50), en werkt nadrukkelijk voor de regio (alle gemeenten in de provincie Groningen, de provincie Groningen en drie gemeenten uit Noord-Drenthe; Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo). De aanstelling loopt tot en met 31 december 2024.

Voor de ontwikkeling van de sociale agenda is in mei en juni een verkenning gedaan. Hierbij is gesproken met een brede regionale vertegenwoordiging, waaronder inwoners, maatschappelijke organisaties, onderwijs- en kennisinstellingen, koepelorganisaties, provincie en gemeenten. Op basis van deze verkenning is half juli de opdracht voor de kwartiermaker sociale agenda vastgesteld. De regio is vervolgens gevraagd met een voordracht voor een kwartiermaker te komen.

kst-35561-55 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

De vacature voor de kwartiermaker is eind september jl. gepubliceerd door gemeente Groningen. In oktober jl. hebben selectiegesprekken plaatsgevonden met een brede vertegenwoordiging uit Groningen en Noord-Drenthe. Met de voorgedragen kandidaat is door de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat een positief draagvlakgesprek gevoerd.

De tweeledige aanstelling bij regio en Rijk bevordert de betrokkenheid van het kabinet bij de regionale opgave, en borgt tegelijkertijd dat de uitwerking van de sociale agenda past bij de financiële, juridische en beleidsmatige kaders van zowel het Rijk, de provincie Groningen en de gemeenten. Om de bredere betrokkenheid van het kabinet bij de sociale agenda tot uiting te brengen, wordt de kwartiermaker aan Rijkszijde aangesteld bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De kwartiermaker heeft de opdracht om de sociale agenda samen met een brede coalitie uit de regio te gaan ontwikkelen en zal deze eind 2024 opleveren. De Tweede Kamer zal in het voorjaar van 2024 over de voortgang geïnformeerd worden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

J.A. Vijlbrief

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,

C.J. Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 35 561, nr. 55 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.