Brief regering; Advies Gezondheidsraad inzake bevolkingsonderzoek borstkanker - Preventief gezondheidsbeleid

Deze brief is onder nr. 730 toegevoegd aan dossier 32793 - Preventief gezondheidsbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Preventief gezondheidsbeleid; Brief regering; Advies Gezondheidsraad inzake bevolkingsonderzoek borstkanker
Document­datum 12-03-2024
Publicatie­datum 12-03-2024
Nummer KST32793730
Kenmerk 32793, nr. 730
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

32 793

Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 730    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 12 maart 2024

Met deze brief bied ik uw Kamer het advies van de Gezondheidsraad (hierna: GR) aan getiteld «Verbetermogelijkheden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker». De GR is om advies gevraagd over mogelijkheden om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker te verbeteren door de nut-risicoverhouding te optimaliseren, gegeven de beschikbare capaciteit.1 Daarnaast is advies gevraagd met betrekking tot de vraag welke ontwikkelingen nader onderzoek vragen, omdat deze op de langere termijn potentieel kunnen bijdragen aan verbetering van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Ik wil allereerst de GR bedanken voor zijn uitvoerige advies waarbij aandacht is besteed aan verschillende mogelijkheden om het bevolkingsonderzoek borstkanker te verbeteren. Ik vind het een waardevol advies en sta er zeer positief tegenover. Volgens de GR is de nut-risicoverhouding van het bevolkingsonderzoek in de huidige opzet, gunstig. De voordelen van screening, het vroegtijdig opsporen van borstkanker en het verminderen van borstkankersterfte wegen op tegen nadelen (zoals foutpositieve uitslagen, overdiagnose, pijn), aldus de GR.

De GR verwacht dat door Artificiële Intelligentie (AI), risicostratificatie en nieuwe beeldvormende technieken het bevolkingsonderzoek op afzienbare termijn verder kan verbeteren. Hierbij geeft de GR aan dat de wetenschappelijke studies naar CEM en verkorte MRI en de studie naar tomosynthese inmiddels van start zijn gegaan. Volgens de GR is het van belang dat, alvorens risicostratificatie en AI kunnen worden ingezet, het van belang is de resultaten van enkele grote studies af te wachten. Deze resultaten worden binnen 5 jaar verwacht. De GR adviseert wel om alvast voorbereidingen te treffen voor de inzet van AI en risicostratificatie, zoals het selecteren van AI-modellen, het testen en trainen van AI-modellen binnen het bevolkingsonderzoek en het bepalen van drempelwaarden.

1 Bijlage bij Kamerstukken II, vergaderjaar 2020-2021,32 793, nr. 546.

kst-32793-730 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Verder benadrukt de GR het belang van de opslag en uitwisseling van gegevens uit het bevolkingsonderzoek tussen verschillende uitvoerende organisaties.

Gelet op de belemmeringen die worden ervaren, adviseert de GR om in beeld te brengen welke belemmeringen dat zijn en deze zoveel als mogelijk weg te nemen.

Een inhoudelijke reactie op bijgevoegd advies krijgt uw Kamer voor de zomer. Ook zal ik dan, volgens een eerdere toezegging, ingaan op de laatste ontwikkelingen rond het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ik hoop uw Kamer voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister voor Medische Zorg,

PA. Dijkstra

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 32 793, nr. 730 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.