Brief regering; Voorstel Europese Commissie herziening gemeenschappelijk landbouwbeleid voor vereenvoudiging van regels voor boeren - Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Deze brief is onder nr. 359 toegevoegd aan dossier 28625 - Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid; Brief regering; Voorstel Europese Commissie herziening gemeenschappelijk landbouwbeleid voor vereenvoudiging van regels voor boeren
Document­datum 15-03-2024
Publicatie­datum 15-03-2024
Nummer KST28625359
Kenmerk 28625, nr. 359
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

28 625

Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Nr. 359

BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 15 maart 2024

Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 26 februari 20241 is gesproken over de noodzaak om snelle en structurele antwoorden te vinden voor de huidige situatie in de landbouwsector, mede in het licht van de boerenprotesten in veel EU-lidstaten. Dit is ook geconcludeerd tijdens de buitengewone bijeenkomst van de Europese Raad van 1 februari jl.2, waarbij werd opgeroepen om stappen te zetten om de uitdagingen in de landbouw aan te pakken.

De stapeling van regels drukt op het boerenerf. Daarom heb ik in die Landbouw- en Visserijraad opgeroepen om te kijken hoe we het toekomstperspectief voor boeren kunnen verbeteren en de administratieve lasten en stapeling van regels kunnen verminderen, zowel binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) als breder, en in huidige en toekomstige wet- en regelgeving. Ik heb daarbij aangegeven de transitie naar een duurzame en veerkrachtige landbouwsector niet uit het oog te verliezen.

In navolging op de bespreking in de Landbouw- en Visserijraad van 26 februari jl., heeft de Europese Commissie (hierna: de Commissie) vandaag de volgende documenten gepubliceerd:

  • een voorstel tot wijziging en intrekking van een aantal verordeningen over het GLB waardoor verschillende landbouw- en milieuconditionali-teiten uit het GLB worden aangepast en waarmee het eenvoudiger wordt gemaakt om nationale strategische plannen aan te passen,
  • een voorstel voor een gedelegeerde handeling om een conditionaliteit over het behoud van blijvend grasland te wijzigen, en
  • een non-paper over het versterken van de positie van boeren in de waardeketen.

1    Kamerstuk 21 501-32, nr. 1621.

2    Kamerstuk 21 501-20, nr. 2018.

kst-28625-359 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Als bijlagen bij deze brief stuur ik uw Kamer deze voorstellen toe.

De Commissie streeft ernaar om op korte termijn, mogelijk al in de week van 25 maart a.s., besluitvorming over het voorstel van de verordeningen over het GLB te laten plaatsvinden.

Ik streef ernaar om uw Kamer in de week voorafgaand aan de Landbouw-en Visserijraad van 26 maart a.s. te voorzien van een appreciatie van deze voorstellen en het non-paper.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

  • P. 
    Adema

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 28 625, nr. 359 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.