Amendement Bontenbal over de mogelijkheid van een bij algemene maatregel van bestuur te stellen maximumbedrag bij verkoop van energiecontracten aan huis - Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Dit amendement i is onder nr. 27 toegevoegd aan wetsvoorstel 36378 - Energiewet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet); Amendement; Amendement van het lid Bontenbal over de mogelijkheid van een bij algemene maatregel van bestuur te stellen maximumbedrag bij verkoop van energiecontracten aan huis
Document­datum 15-04-2024
Publicatie­datum 15-04-2024
Nummer KST3637827
Kenmerk 36378, nr. 27
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

36 378

Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Nr. 27

AMENDEMENT VAN HET LID BONTENBAL

Ontvangen 15 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 2.6, eerste lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:

1a. Het is een leverancier verboden een overeenkomst buiten de verkoopruimte als bedoeld in artikel 230g, eerste lid, onderdeel f, van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek te sluiten bij verkoop aan huis van de eindafnemer boven een bij algemene maatregel van bestuur te bepalen bedrag en onder bij die maatregel te stellen nadere voorwaarden.

Toelichting

De indiener beoogt met dit amendement de verkoop van energiecon-tracten aan de deur aan banden te leggen. Er worden namelijk door de Autoriteit Consument en Markt nog steeds misstanden geconstateerd bij de verkoop van energiecontracten aan de deur en dit leidt met name bij kwetsbare huishoudens tot problemen. Vanwege Europese wetgeving is het (nog) niet mogelijk om een algeheel of sectoraal verbod op de verkoop van energiecontracten aan de deur in te voeren. De indiener kiest er daarom voor om, in lagere regelgeving, in ieder geval een limiet te stellen aan het bedrag van het product dat aan de deur mag worden verkocht. Een energiecontract is een product waar vaak tot duizenden euro's mee gemoeid zijn en zou alleen daarom al niet middels verkoop aan de deur moeten worden aangeboden. Het bij lagere regelgeving te bepalen maximumbedrag zou wat de indiener betreft, daarom in ieder geval onder de duizend euro moeten liggen.

Bontenbal

kst-36378-27 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 378, nr. 27


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.