Amendement (gewijzigd/nader/vervangend); Gewijzigd amendement Flach ter vervanging van nr. 24 over meer ruimte voor lokale en provinciale regels ten behoeve van een goede energievoorziening - Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 31 toegevoegd aan wetsvoorstel 36378 - Energiewet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet); Amendement (gewijzigd/nader/vervangend); Gewijzigd amendement van het lid Flach ter vervanging van nr. 24 over meer ruimte voor lokale en provinciale regels ten behoeve van een goede energievoorziening
Document­datum 15-04-2024
Publicatie­datum 15-04-2024
Nummer KST3637831
Kenmerk 36378, nr. 31
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 378

Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Nr. 31

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID FLACH TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 24

Ontvangen 15 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 6.8 komt te luiden:

Artikel 6.8 decentrale overheden

  • 1. 
    Provinciale staten en de gemeenteraad zijn niet bevoegd het produceren, transporteren en leveren van elektriciteit of gas aan regels te binden, voor zover daarmee het belang van de energievoorziening doorkruist wordt.
  • 2. 
    Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld over:
  • a. 
    het overleg dat plaatsvindt tussen de provincie of de gemeente en de systeembeheerder voor zover door dat bestuursorgaan regels worden vastgesteld of gewijzigd die mede betrekking hebben op de belangen van die systeembeheerder; en
  • b. 
    de wijze waarop bij het vaststellen en wijzigen van die regels de opvattingen van die systeembeheerder worden betrokken.
  • 3. 
    Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen onderwerpen worden aangewezen waarvoor provinciale staten en de gemeenteraad vanwege het belang, bedoeld in het eerste lid, in elk geval niet bevoegd zijn het produceren, transporteren en leveren van elektriciteit of gas aan regels te binden.

Toelichting

De indiener stelt voor gemeenten en provincies meer ruimte te geven om vanuit het belang van het voorkomen en beperken van netcongestie en verduurzaming van de energievoorziening regels te stellen die raken aan het belang van de energievoorziening, mits hiervoor, voor zover relevant, advies van de betrokken systeembeheerder is ingewonnen en het belang van de energievoorziening niet doorkruist wordt. Daarbij

kst-36378-31 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

moeten de Europese kaders vanuit de Elektriciteitsrichtlijn en de Gasrichtlijn in acht genomen worden.

Vanwege de toenemende decentralisatie van de energievoorziening en de congestieproblematiek neemt het belang van lokale keuzes ten aanzien van netinpassing toe. Als op een bedrijventerrein gewerkt wordt aan zonnepanelen op daken kan het vanuit het oogpunt van het energiesysteem onverstandig zijn in die omgeving tegelijkertijd een zonnepark op het net aan te sluiten. Het vergunnen van een grootschalige batterij is ongewenst als die batterij, mede vanwege ongewenste effecten op netbalancering en netcongestie, de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied verhindert. Het verbod zoals opgenomen in het wetsvoorstel belemmert gemeenten en provincies om ruimtelijk te sturen op een goede netinpassing en goede aansluiting tussen vraag en aanbod van energie.

De Omgevingswet geeft lokale overheden ruimte om een brede belangenafweging te maken in het kader van een goed woon- en leefklimaat. Dat biedt op zichzelf ruimte om te sturen op netinpassing zolang dit vanuit het belang van de ruimtelijke ordening en fysieke leefomgeving nodig is. Lokale overheden zijn echter terughoudend vanwege het verbod om regels te stellen in het belang van de energievoorziening. Het is nu een grijs gebied. De indiener wil deze onduidelijkheid graag wegnemen.

Omdat systeembeheerders meer kennis hebben van het energiesysteem en de congestieproblematiek stelt de indiener voor om vast te leggen dat lokale overheden, voor zover relevant, overleg voeren met de betrokken systeembeheerders om verantwoorde en onderbouwde ruimtelijke keuzes te maken die daadwerkelijk bijdragen aan een goede energievoorziening. Regels hiervoor kunnen als instructieregels meegenomen worden in het Besluit kwaliteit leefomgeving.

De indieners stel voor, zo nodig, per algemene maatregel van bestuur nader vast te leggen voor welke onderwerpen provincies en gemeenten geen regels mogen vaststellen.

Flach

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 378, nr. 31 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.