Lijst van vragen over de aanvullende artikel 100-bijdrage aan maritieme veiligheid Rode Zee (29521-478) en over de inzet van Zr. MS. Karel Doorman in de Rode Zee (29521-479)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen over de aanvullende artikel 100-bijdrage aan maritieme veiligheid Rode Zee (Kamerstuk 29521-478) en over de inzet van Zr. MS. Karel Doorman in de Rode Zee (Kamerstuk 29521-479)
Document­datum 22-04-2024
Publicatie­datum 22-04-2024
Nummer NDS1138848
Kenmerk kenmerk NDS1138848
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2024D15902 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Defensie over de brief van 5 april 2024 inzake dAanvullende artikel 100-bijdrage aan maritieme veiligheid Rode Zee (Kamerstuk 29 521, nr. 478) en de brief van 17 april 2024 over de Inzet van Zr. MS. Karel Doorman in de Rode Zee (Kamerstuk 29 521, nr. 479).

De fungerend voorzitter van de commissie,

De Roon

Adjunct-griffier van de commissie,

Blom

Nr Vraag

1    De beslisnota gaat in op de financiële consequenties, hoeveel resteert na deze inzet nog in het Budget Internationale Veiligheid (BIV) voor 2024?

2    Constaterende dat deze missie 20 miljoen euro kost voor een aantal maanden, is dit relatief duurder of goedkoper dan andere missies en waardoor wordt dat veroorzaakt?

3    Wat zijn de grote kostenposten binnen deze missie? Zijn dat grotendeels kosten voor personeel, brandstof, munitie of overige kosten?

4    Hoe beoogt de Zr.Ms. Karel Doorman zonder begeleiding uit het hoog risicogebied te blijven? Is dat berekend op het gemiddelde bereik van wapensystemen die de Houthi's inzetten? Kunt u daarover meer details geven?

5    Hoeveel andere schepen varen mee met Aspides en welke daarvan zijn bedoeld om de Zr.Ms. Karel Doorman te beschermen tegen dreigingen?

6    Op welke afstand van de andere schepen die haar moeten beschermen en begeleiden vaart de Zr.Ms. Karel Doorman doorgaans op zo'n missie? Is dat zichtafstand van honderden meters of kilometers / zeemijlen afstand?

7    Waarom is er een extra schip, Zr.Ms. Karel Doorman, nodig in de Rode Zee?

8    Heeft de Zr.Ms. Karel Doorman de bevoegdheid om offensief op te treden? Zo ja, onder welke omstandigheden en met welke wapeninzet?

9    Hoe wordt het parlement geïnformeerd over de verwachte of gebruikte inzet van wapens door de Zr.Ms. Karel Doorman?

10    Op welke manier vindt samenwerking plaats tussen de inzet van de Zr.Ms. Karel Doorman en operatie Poseidon Archer?

11    Wordt er informatie uitgewisseld tussen de Zr.Ms. Karel Doorman en operatie Poseidon Archer? Zo ja, wat is de aard van de informatie die wordt uitgewisseld?

12    Wordt er informatie uitgewisseld tussen de operaties Aspides, Prosperity Guardian en operatie Poseidon Archer? Zo ja, wat is de aard van de informatie die wordt uitgewisseld? Hoe vaak is er tot nu toe informatie uitgewisseld? Is er zicht op wat er met informatie, die is verstrekt aan operatie Poseidon Archer, is gedaan?

13    Hoeveel aanvallen zijn er de afgelopen maanden uitgevoerd door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op doelen in Jemen? En kunt u specifiek aangeven welke doelen bij deze aanvallen zijn getroffen? Bij hoeveel van deze aanvallen was Nederland betrokken?

14    Hoeveel slachtoffers zijn er gevallen bij de aanvallen waarnaar gerefereerd wordt in vraag 13, en kunt u aangeven hoeveel van deze slachtoffers burgers waren of in welke gevallen dat nog onduidelijk of onbekend is?

15    Constaterende dat Nederland politieke steun en een stafofficier levert voor operatie Poseidon Archer; wat doet de Nederlandse kabinet met betrekking tot hulp, ondersteuning, compensatie en erkenning mochten er burgerslachtoffers zijn gevallen?

16    Op welke wijze wordt er onderzoek uitgevoerd naar (mogelijke) burgerslachtoffers als gevolg van de aanvallen onder operatie Poseidon Archer, gezien de samenwerking/uitwisseling tussen de verschillende missies in het gebied waar ook de Zr.Ms. Karel Doorman aan deelneemt?

17    Welke invloed hebben de aanvallen van Operatie Poseidon Archer op humanitaire hulp en de humanitaire situatie in Jemen?

18    Wat zijn, na de aanval van Iran op Israël, de risico's voor de missie en route van Zr.Ms. Karel Doorman met betrekking tot verdere escalatie in de regio? Kunt u de risicoanalyse en door u ontvangen adviezen hierover met de Kamer delen?

19    Welke garanties zijn er dat deze missie niet zal leiden tot een verdere escalatie van conflict in de regio, met name gezien de geopolitieke spanningen in dat gebied?

20    Welke diplomatieke stappen zijn er tussen nu en de vorige feitelijke vragenronde d.d. 14 maart 2024 over de Zr. Ms. Tromp ondernomen in reactie op de situatie met de Houthi's, en welke stappen worden momenteel nog genomen? Kunt u een zo volledig mogelijk overzicht van deze diplomatieke inspanningen aan de Kamer doen toekomen?

21    Constaterende dat in de brief van 5 april jongstleden wordt benadrukt dat Nederland de bevordering van de internationale rechtsorde van belang vindt en hier de verantwoordelijkheid voor neemt, op welke manier past de missie van de Zr.Ms. Karel Doorman hierin? Op welke manier past samenwerking tussen de verschillende missies waar de Zr.Ms. Karel Doorman aan deelneemt in het gebied met operatie Poseidon Archer in de internationale rechtsorde?

22    Wat zijn alternatieven om de gereedheid van medisch personeel, ondanks capaciteitstekort, te bestendigen tijdens deze missie?

23    Waar kan de Zr.Ms. Karel Doorman naar uitwijken indien noodzakelijk, met het oog op gebieden buiten significante dreiging?

24    Zijn eerder gemelde gesprekken met onder andere Saoedi-Arabië, Oman en Djibouti over het gebruik van role 3 medische faciliteiten in die landen inmiddels met succes afgerond?

25    Klopt het dat Operatie Prosperity Guardian (OPG) dient als luchtafweer voor inkomende drones en raketten en Operatie Aspides als verdediging tegen kapingspogingen?

26    Wat is het kostenplaatje van elke maand dat de inzet van de Zr.Ms. Karel Doorman eventueel verlengd wordt?

27    Zijn er al plannen voor nieuwe Artikel 100-procedures de komende maanden? Is een verlenging van de inzet van de Zr.Ms Karel Doorman in de Rode Zee hierbij nog een optie?

28    Wanneer volgt het definitieve antwoord of Zweden medisch personeel kan leveren om de verdringing op ons eigen medische personeel te verminderen? Biedt deze inzet van medisch personeel voldoende verlichting voor de inzet van ons eigen medisch personeel?

29    Waaruit bestaat de geweldsinstructie?

30    Waaruit bestaan de Rules of Engagement?

31    Klopt het dat de geweldsinstructie een uitwerking is van de over het algemeen vastgestelde Rules of Engagement?

32    Is de Nederlandse geweldsinstructie afgestemd op de andere deelnemende landen?

33    Op de website van het Ministerie van Defensie staat het bieden van medische faciliteiten niet bij de standaardfuncties van de Zr.Ms Karel Doorman, welke aanpassingen zijn er aan het schip gedaan om de Zr.Ms. Karel Doorman gereed te maken om medische hulp te bieden? Beschikt de marine over een ander alternatief om medische hulp op zee te bieden?

34    Hoe beoordeelt u de gevolgen van verdringing door deze missie van vervolg-gereedstelling voor de Role 2 enhanced voor het NATO Force Model?

35    Hoe beoordeelt u het feit dat het BIV vrijwel uitgeput wordt door deze missie? Bent u van plan dit budget voortijdig aan te vullen? Heeft de uitputting van dit budget impact gehad op de missie, bijvoorbeeld de duur of taken?

36    Hoe lang werd onze bijdrage gevraagd door de Europese Unie (EU)? En leveren wij dit maximaal?

37    Wat zijn de definities van direct support and associated support?

38    Had OPG ook een uitvraag uitstaan voor logistieke en medische ondersteuning, of heeft Nederland deze capaciteit zelf aan OPG aangeboden?

39    Wanneer wordt duidelijk of een additionele bijdrage met stafofficieren op het Forward Headquarters ten behoeve van medische planning mogelijk gaat zijn?

40    Kunt u aangeven hoe de diplomatieke inspanningen in de richting van Iran en de Houthi's er precies uitzien? Speelt de EU een rol daarin, en zo ja, welke?

41    Vindt de Belgische bijdrage aan Aspides nog wel plaats vanaf eind april, nu het daarvoor aangewezen fregat er niet in is geslaagd een oefendrone uit de lucht te halen en een luchtafweerraket in de lanceerbuis bleef steken?

42    Overwegen andere landen binnen de operatie Aspides die nog niet met een schip bijdragen aan de missie om ook een schip in te zetten binnen operatie Aspides? Hoe beoordeelt u de inzet van een tweede schip door Nederland in vergelijking met de inzet van andere landen?

43    Wat is een Role 2 medische faciliteit? Wat zijn de mogelijkheden van een dergelijke faciliteit?

44    In hoeverre verwacht u dat de Zr.Ms. Karel Doorman aan OPG gaat bijdragen aan het leveren van tankercapaciteit? Kunt u bij benadering aangeven welk deel/percentage van deze capaciteit ten behoeve komt van Aspides, en welk deel ten behoeve van OPG?

45    Zijn er scenario's bedacht voor de Zr.Ms. Karel Doorman indien er binnen een hoog risicogebied in de Rode Zee onvoldoende bescherming geboden kan worden door andere schepen?

46    Hoe probeert u te garanderen dat de medische evacuatie van personeel tijdig en op een adequate manier gebeurt indien er (nog) geen stafofficier is voor medische planning op het Forward Headquarters?

47    Waaruit zijn de kosten specifiek voor de inzet van de Zr.Ms. Karel Doorman opgebouwd?

4


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.