Amendement Helder over een maximumstraf van 12 jaar bij strafverzwarende omstandigheden - Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafrecht BES, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafvordering BES in verband met de uitbreiding van de strafbaarheid voor schadetoebrengende gedragingen ten behoeve van een buitenlandse mogendheid (uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten)

Dit amendement i is onder nr. 14 toegevoegd aan wetsvoorstel 36280 - Uitbreiding strafbaarheid schadetoebrengende acties voor een buitenlandse mogendheid (uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafrecht BES, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafvordering BES in verband met de uitbreiding van de strafbaarheid voor schadetoebrengende gedragingen ten behoeve van een buitenlandse mogendheid (uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten); Amendement; Amendement van het lid Helder over een maximumstraf van 12 jaar bij strafverzwarende omstandigheden
Document­datum 25-04-2024
Publicatie­datum 25-04-2024
Nummer KST3628014
Kenmerk 36280, nr. 14
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

 

36 280

Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafrecht BES, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafvordering BES in verband met de uitbreiding van de strafbaarheid voor schadetoebrengende gedragingen ten behoeve van een buitenlandse mogendheid (uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten)

Nr. 14

AMENDEMENT VAN HET LID HELDER

Ontvangen 25 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

 

In artikel I, onderdeel B, wordt na het voorgestelde artikel 98d, eerste lid, een lid ingevoegd, luidende:

1b. De schuldige wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien:

  • a. 
    het feit, bedoeld in het eerste lid, in tijd van oorlog is gepleegd; of
  • b. 
    door het feit, bedoeld in het eerste lid, zwaar lichamelijk letsel voor een ander ontstaat of de dood ten gevolge heeft.

II

In artikel II, onderdeel B, wordt na het voorgestelde artikel 104d, eerste lid, een lid ingevoegd, luidende:

1b. De schuldige wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien:

  • a. 
    het feit, bedoeld in het eerste lid, in tijd van oorlog is gepleegd; of
  • b. 
    door het feit, bedoeld in het eerste lid, zwaar lichamelijk letsel voor een ander ontstaat of de dood ten gevolge heeft.

Toelichting

Indiener is van mening dat het strafmaximum voor specifieke gevallen van spionageactiviteiten te laag is gezien de ernst van het feit. Daar komt bij dat de strafmaat bij de overige delicten in de betreffende titel (misdrijven tegen de veiligheid van de staat) veel hoger zijn en het voorgestelde strafmaximum daar totaal niet mee in verhouding staat. Dit amendement regelt strafverzwarende omstandigheden waar een

kst-36280-14

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 280, nr. 14    1

maximumstraf van 12 jaren op komt te staan. Het betreft hier

1.) toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een ander 2.) de dood ten gevolge, 3.) het feit is gepleegd ten tijde van oorlog.

Helder

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 280, nr. 14


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.