Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor BHenO over de stemmingsuitslag van de Franse senaat aangaande CETA - Goedkeuring van de op 30 oktober 2016 te Brussel tot stand gekomen Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (Trb. 2017, 13)

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. T toegevoegd aan wetsvoorstel 35154 - Goedkeuring van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada en de Europese Unie i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Goedkeuring van de op 30 oktober 2016 te Brussel tot stand gekomen Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (Trb. 2017, 13); Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor BHenO over de stemmingsuitslag van de Franse senaat aangaande CETA
Document­datum 25-04-2024
Publicatie­datum 25-04-2024
Nummer KST35154T
Kenmerk 35154, nr. T
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2024

Vergaderjaar 2023-

35 154

Goedkeuring van de op 30 oktober 2016 te Brussel tot stand gekomen Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (Trb. 2017, 13)

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 25 april 2024

De leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking1 hebben tijdens de commissievergadering op 26 maart 2024 kennisgenomen van de stemming in de Franse senaat aangaande CETA,2

Naar aanleiding hiervan is op 28 maart 2024 een brief gestuurd aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De Minister heeft op 24 april 2024 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking,

Van Luijk

1    Samenstelling:

Oplaat (BBB), Croll (BBB), Marquart Scholtz (BBB), Goossen (BBB), Van Gasteren (BBB), Karimi (GroenLinks-PvdA), Roovers (GroenLinks-PvdA), Crone (GroenLinks-PvdA), Martens (GroenLinks-PvdA), Thijssen (GroenLinks-PvdA), Petersen (VVD) (voorzitter), Vogels (VVD), Van Ballekom (VVD), Van Toorenburg (CDA), Prins (CDA), Belhirch (D66), Moonen (D66), Van Strien (PVV), Koffeman (PvdD), Van Bijsterveld (JA21), Van Apeldoorn (SP), Huizinga-Heringa (CU)

(1e ondervoorzitter), Dessing (FVD) (2e ondervoorzitter), De Vries (SGP), Hartog (Volt), Van Rooijen (50PLUS), Van der Goot (OPNL)

2    Zie ook wetsvoorstel Goedkeuring Brede Economische en Handelsovereenkomst tussen Canada en de Europese Unie (CETA) (35 154).

kst-35154-T ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN, DEFENSIE EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Den Haag, 28 maart 2024

De leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) hebben tijdens de commissievergadering op 26 maart 2024 kennisgenomen van de stemming in de Franse senaat aangaande CETA,1het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, op 21 maart 2024.2 De Franse senaat heeft tegen het verdrag gestemd. Deze leden vragen u om aan te geven welke consequenties deze stemmingsuitslag heeft voor de invoering van het vrijhandelsakkoord.

De leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) zien uw reactie met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag binnen vier weken na dagtekening van deze brief.

De voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking,

  • K. 
    Petersen

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 24 april 2024

Graag ga ik middels deze brief in op het verzoek van de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) om meer informatie te verstrekken over de recente stemming van de Franse Senaat over CETA en aan te geven welke consequenties deze stemming kan hebben voor de invoering van CETA.

Op 21 maart jl. heeft de Franse senaat (Sénat) gestemd tegen de bepaling in een concept-wet die ziet op ratificatie door Frankrijk van de op 30 oktober 2016 te Brussel tot stand gekomen Brede Economische en Handelsovereenkomst tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (Trb. 2017, 13), beter bekend als CETA. Hierbij stemden 211 van de 348 senatoren tegen de ratificatie van dit handelsakkoord.3

Met deze stemming van de Franse senaat is het niet zo dat het nationale ratificatieproces in Frankrijk is afgerond. In de Franse wetgevingsprocedure dient het wetsvoorstel nu opnieuw te worden voorgelegd aan de Assemblée nationale (de Tweede Kamer van Frankrijk), die eerder voor de ratificatie van CETA stemde. Er is op dit moment geen tijdspad bekend wanneer dit zal gebeuren.

Op dit moment geldt dat onderdelen van CETA voorlopig worden toegepast.4 Voor definitieve inwerkingtreding van CETA is ratificatie door alle 27 EU lidstaten nodig. Als de regering van één van de EU lidstaten acht dat het permanent en definitief niet zal lukken om CETA te ratificeren, kan CETA niet in de huidige vorm in werking treden. Deze situatie doet zich op dit moment niet voor. De stemming in de Franse senaat van 21 maart jl. heeft derhalve geen directe consequenties voor de voorlopige toepassing en inwerkingtreding van CETA.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.N.A.J. Schreinemacher

Eerste Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 35 154, T 3

1

   Zie ook wetsvoorstel Goedkeuring Brede Economische en Handelsovereenkomst tussen Canada en de Europese Unie (CETA) (35 154).

2

   Zie de website van de Franse senaat: https://www.senat.fr/scrutin-public/2023/scr2023-159.html

3

   https://www.senat.fr/scrutin-public/2023/scr2023-159.html.

4

   Kennisgeving betreffende de voorlopige toepassing van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (PbEU 2017, L 238/9). Beschikbaar via https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/ PDF/?uri=CELEX:22017X0916(02).


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.