Ruissen bezorgd over fenomeen 'zuipvakanties' - Hoofdinhoud
Brussel - SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen heeft de Europese Commissie schriftelijke vragen gesteld over het fenomeen van zuipvakantie. Het gaat hierbij om tripjes naar badplaatsen als Albufeira en Chersonissos, waarbij de nadruk ligt op uitgaan en drinken. Volgens Ruissen is het te gemakkelijk om hiervoor alleen naar de lokale autoriteiten te kijken: “Er ligt hier nadrukkelijk ook een verantwoordelijkheid bij de reisbranche.”
Ruissen verklaart onlangs gesproken te hebben met een Nederlandse jongerenwerker en geschrokken te zijn van de verhalen die hij hoorde: “Op de leeftijdsgrens voor alcohol wordt nauwelijks gecontroleerd. De bedoeling van dergelijke vakanties is om binnen zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk alcohol naar binnen te werken. Lucratief voor de lokale horeca en de reisbranche, maar hier wil je je kinderen toch niet aan blootstellen?”
Volgens de SGP zijn dergelijke vakanties moeilijk te rijmen met de Europese alcoholstrategie. Deze strategie is erop gericht overmatig alcoholgebruik tegen te gaan, met speciale aandacht voor minderjarigen. Ruissen wil daarom van de Europese Commissie weten of ze bereid is met de lidstaten en vertegenwoordigers van de reisbranche in gesprek te gaan om de problemen rond zuipvakanties aan te kaarten. Daarbij vraagt de SGP met name aandacht voor eventuele contractuele afspraken tussen de reisbranche en de lokale autoriteiten, die overmatig alcoholgebruik in de hand kunnen werken. Ruissen vervolgt: “Alcoholgebruik heeft veel ernstige gevolgen voor minderjarigen. Hun hersenen zijn nog in ontwikkeling en kunnen beschadigd raken. Maar je ziet ook dat door de alcohol ongelukken gebeuren of dat het leidt tot ziekenhuisopname in verband met alcoholvergiftiging.”
De schriftelijke vragen:
In Zuid-Europa zijn meerdere vakantielocaties (bijvoorbeeld Ibiza, Mallorca, Albufeira, Sunny Beach, Chersonissos, Kos, Split) die bekendstaan om hun drankcultuur en slechte controle op leeftijdsgrenzen. Mogelijk veroorzaakt dit een race naar de bodem, waarbij minderjarigen kiezen voor vakantiebestemmingen met slechte controle op leeftijdsbeperkingen. Minderjarigen worden aangemoedigd om aan deze reizen deel te nemen. Dergelijk toerisme is overlastgevend voor lokale bewoners.
1 Onderschrijft de Commissie de opvatting van de WHO dat Europa de plaats van alcohol in de samenleving moet heroverwegen, en onze mening dat regulering en toezicht op deze vorm van grensoverschrijdend toerisme daarbij topprioriteit moet zijn?
2 Deelt de Commissie onze opvatting dat vakanties waarin overmatig alcoholgebruik onder minderjarigen wordt aangemoedigd, bijvoorbeeld via contractuele afspraken tussen internationale reisorganisaties en lokale horeca, moeilijk te verenigen zijn met de Europese alcoholstrategie en het streven van de Commissie naar duurzaam toerisme, vooral het sociale aspect?
3 Wil de Commissie met nationale overheden en reisbranchevertegenwoordigers in gesprek gaan om dit probleem aan te kaarten?
Meer over ...