Richtlijn 2018/1713 - Wijziging van Richtlijn 2006/112/EG, wat btw-tarieven op boeken, kranten en tijdschriften betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn is op 14 november 2018 gepubliceerd en is op 4 december 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn (EU) 2018/1713 van de Raad van 6 november 2018 tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG, wat btw-tarieven op boeken, kranten en tijdschriften betreft

officiële Engelstalige titel

Council Directive (EU) 2018/1713 of 6 November 2018 amending Directive 2006/112/EC as regards rates of value added tax applied to books, newspapers and periodicals
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 2018/1713
Origineel voorstel COM(2016)758 NLEN
Celex-nummer i 32018L1713

3.

Key dates

Document 06-11-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 14-11-2018; PB L 286 p. 20-21
Inwerkingtreding 04-12-2018; in werking datum publicatie +20 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

14.11.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 286/20

 

RICHTLIJN (EU) 2018/1713 VAN DE RAAD

van 6 november 2018

tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG, wat btw-tarieven op boeken, kranten en tijdschriften betreft

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 113,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (2),

Handelend volgens een bijzondere wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In Richtlijn 2006/112/EG van de Raad (3) is bepaald dat de lidstaten verlaagde btw-tarieven mogen toepassen op publicaties op alle fysieke dragers. Er kan evenwel geen verlaagd btw-tarief worden toegepast op langs elektronische weg geleverde publicaties, die belast moeten worden tegen het normale btw-tarief.

 

(2)

In overeenstemming met de mededeling van de Commissie van 6 mei 2015 over de strategie voor een digitale eengemaakte markt voor Europa en teneinde gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang in de digitale economie, moet het de lidstaten worden toegestaan om de btw-tarieven voor langs elektronische weg geleverde publicaties af te stemmen op de lagere btw-tarieven voor publicaties die op fysieke dragers worden geleverd.

 

(3)

In haar mededeling van 7 april 2016 over een actieplan betreffende de btw heeft de Commissie aangegeven dat langs elektronische weg geleverde publicaties in aanmerking moeten kunnen komen voor hetzelfde preferentiële btw-tarief als publicaties die op fysieke dragers worden geleverd. In zijn recente arrest in zaak C-390/15 (4) heeft het Hof van Justitie geoordeeld dat de levering van digitale publicaties op fysieke dragers en de levering van digitale publicaties langs elektronische weg vergelijkbare situaties betreffen. Daarom is het passend om de mogelijkheid in te voeren voor alle lidstaten om een verlaagd btw-tarief toe te passen op de levering van boeken, kranten en tijdschriften, ongeacht of deze op een fysieke drager dan wel langs elektronische weg worden geleverd. Om dezelfde redenen is het passend om die lidstaten die momenteel overeenkomstig het Unierecht lagere btw-tarieven dan het in artikel 99 van Richtlijn 2006/112/EG vastgestelde minimum toepassen of die vrijstellingen met recht op aftrek van in een voorgaande fase betaalde btw toekennen voor bepaalde boeken, kranten en tijdschriften die op een fysieke drager zijn geleverd, toe te laten dezelfde btw-behandeling toe te passen wanneer die boeken, kranten of tijdschriften langs elektronische weg zijn geleverd.

 

(4)

Sinds 1 januari 2015 wordt de btw op alle langs elektronische weg verrichte diensten geheven in de lidstaat waar de klant is gevestigd. Gezien de invoering van het bestemmingslandbeginsel is het niet langer noodzakelijk om op langs elektronische weg geleverde publicaties het normale tarief toe te passen om de totstandbrenging en werking van de interne markt te waarborgen en concurrentieverstoring te voorkomen.

 

(5)

Om te vermijden dat verlaagde btw-tarieven op grote schaal worden toegepast op audiovisuele inhoud, moeten de lidstaten in staat worden gesteld om op boeken, kranten en tijdschriften een verlaagd tarief toe te passen, maar alleen wanneer die publicaties, ongeacht of zij op een fysieke drager dan wel langs elektronische weg worden geleverd, niet uitsluitend of hoofdzakelijk uit muziek- of video-inhoud bestaan.

 

(6)

De lidstaten moeten de beslissingsruimte behouden om de btw-tarieven voor publicaties vast te stellen en de werkingssfeer van de verlaagde btw-tarieven te beperken, ook wanneer digitale publicaties, onder voorbehoud van een objectieve rechtvaardiging...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.