Besluit 2020/649 - Standpunt EU tijdens de 56e zitting van de Commissie van deskundigen betreffende het spoorwegvervoer van gevaarlijke goederen van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer met betrekking tot bepaalde wijzigingen in aanhangsel C van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 15 mei 2020 gepubliceerd en is op 7 mei 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/649 van de Raad van 7 mei 2020 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt tijdens de 56e zitting van de Commissie van deskundigen betreffende het spoorwegvervoer van gevaarlijke goederen van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer met betrekking tot bepaalde wijzigingen in aanhangsel C van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/649 of 7 May 2020 on the position to be taken on behalf of the European Union during the 56th session of the Committee of Experts for the Carriage of Dangerous Goods of the Intergovernmental Organisation for International Carriage by Rail as regards certain amendments to Appendix C to the Convention concerning International Carriage by Rail
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/649
Origineel voorstel COM(2020)71 NLEN
Celex-nummer i 32020D0649

3.

Key dates

Document 07-05-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 15-05-2020; PB L 153 p. 1-2
Inwerkingtreding 07-05-2020; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

15.5.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 153/1

 

BESLUIT (EU) 2020/649 VAN DE RAAD

van 7 mei 2020

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt tijdens de 56e zitting van de Commissie van deskundigen betreffende het spoorwegvervoer van gevaarlijke goederen van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer met betrekking tot bepaalde wijzigingen in aanhangsel C van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91 in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Unie is bij Besluit 2013/103/EU van de Raad (1) toegetreden tot het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer van 9 mei 1980, als gewijzigd bij het Protocol van Vilnius van 3 juni 1999 (“Cotif”).

 

(2)

Alle lidstaten, met uitzondering van Cyprus en Malta, zijn partij bij Cotif.

 

(3)

Artikel 6 Cotif bepaalt dat het internationale spoorwegvervoer en de toelating van spoorwegmaterieel in het internationale verkeer worden geregeld door de in dat artikel vermelde regels en met name het reglement betreffende het internationale spoorwegvervoer van gevaarlijke goederen (“RID”), dat is opgenomen in aanhangsel C van Cotif.

 

(4)

Bij Richtlijn 2008/68/EG van het Europees Parlement en de Raad (2) zijn vereisten vastgesteld voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, het spoor en de binnenwateren in of tussen de lidstaten op basis van het RID.

 

(5)

Overeenkomstig artikel 13, § 1, onder d), en artikel 33, § 5, Cotif kan de Commissie van deskundigen voor het vervoer van gevaarlijke goederen (“Commissie van RID-deskundigen”) van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (“OTIF”) de bijlage bij het RID wijzigen.

 

(6)

De Commissie van RID-deskundigen is voornemens tijdens haar 56e zitting op 27 mei 2020 wijzigingen vast te stellen teneinde de bijlage bij het RID aan te passen aan de wetenschappelijke en technische vooruitgang.

 

(7)

De voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op technische normen teneinde een veilig en efficiënt vervoer van gevaarlijke goederen te waarborgen, rekening houdend met de technische en wetenschappelijke vooruitgang in de sector en de ontwikkeling van nieuwe stoffen en goederen die tijdens het vervoer een gevaar kunnen opleveren.

 

(8)

De voorgestelde wijzigingen worden passend geacht voor het veilig vervoer van gevaarlijke goederen op een kosteneffectieve wijze en kunnen daarom worden ondersteund.

 

(9)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Commissie van RID-deskundigen, aangezien de wijzigingen aan het RID voor de Unie bindend zullen zijn,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de 56e zitting van de Commissie van deskundigen voor het vervoer van gevaarlijke goederen van de Intergouvernementele Organisatie voor het internationale spoorwegvervoer in het kader van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer van 9 mei 1980, als gewijzigd door het Protocol van Vilnius van 3 juni 1999, is als uiteengezet in de in document ST 7049/20 (3) opgenomen tabel met wijzigingen.

Kleine wijzigingen van de documenten waarnaar in de tabel met wijzigingen wordt verwezen, kunnen in de Commissie van RID-deskundigen worden goedgekeurd zonder nader besluit van de Raad.

Artikel 2

De besluiten van de Commissie van RID-deskundigen worden na de vaststelling ervan bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie, met vermelding van de datum van inwerkingtreding.

Artikel...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.