Artikelen bij COM(2012)760 - Verlenging van de Overeenkomst tussen Euratom en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52012DC0760

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD inzake de verlenging van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO) /* COM/2012/0760 final */


AANBEVELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

inzake de verlenging van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO)

1. Inleiding

De Europese Gemeenschap is sinds 1997 volwaardig lid van de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO). De voornaamste doelstelling van de KEDO was de levering van twee nucleaire lichtwaterreactoren aan de DPRK (Democratische Volksrepubliek Korea – Noord Korea) als onderdeel van de internationale non-proliferatie-inspanningen op het Koreaanse schiereiland. Aangezien de DPRK haar non-proliferatieverplichtingen niet is nagekomen, zijn de operationele activiteiten van de KEDO op 31 mei 2007 stilgelegd en is het 12 jaar oude secretariaat gesloten. Ondanks dit feit heeft het dagelijks bestuur van de KEDO besloten de organisatie niet onmiddellijk te beëindigen, maar ze in stand te houden in de vorm van een lege huls (als een zuiver skelet met een secretariaat dat op tijdelijke basis wordt gebruikt) teneinde haar in staat te stellen haar financiële en juridische belangen en die van haar vier in het dagelijks bestuur vertegenwoordigde leden (Euratom, Japan, Zuid-Korea en de VS) te verdedigen.

Oorspronkelijk was geraamd dat deze juridische en financiële kwesties tegen 31 mei 2012 definitief konden zijn afgerond. Overeenkomstig de laatste Euratom-KEDO-overeenkomst zou het lidmaatschap van de Gemeenschap derhalve op die datum moeten aflopen. Aangezien de KEDO echter meer tijd nodig heeft om de nog lopende problemen af te wikkelen, vergt de verdere bescherming van de belangen van de Gemeenschap dat een nieuwe overeenkomst tussen Euratom en de KEDO wordt gesloten. Te dien einde heeft de Commissie op 22 maart 2012 bij de Raad een aanbeveling ingediend voor een besluit van de Raad waarbij de Commissie wordt gemachtigd te onderhandelen over een verlenging van de Euratom-KEDO-overeenkomst. Op 2 mei 2012 heeft de Raad onderhandelingsrichtsnoeren vastgesteld.

2. Onderhandelingen

Op basis van de door de Commissiediensten voorgestelde tekst en met inachtneming van de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad is nu een overeenkomst ad referendum bereikt tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO). Naar het oordeel van de Commissiediensten omvat deze tekst al het bepaalde in de onderhandelingsrichtsnoeren.

3. Conclusie

De Commissie is van mening dat de voorgestelde verlenging van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO) conform is met de door de Raad op 2 mei 2012 vastgestelde onderhandelingsrichtsnoeren.

De Commissie beveelt de Raad derhalve aan om, overeenkomstig artikel 101, tweede alinea, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, de verlenging van de in de bijlage opgenomen Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO) goed te keuren.

BIJLAGE

OVEREENKOMST TUSSEN DE EUROPESE GEMEENSCHAP VOOR ATOOMENERGIE EN DE ORGANISATIE VOOR ENERGIEONTWIKKELING OP HET KOREAANSE SCHIEREILAND

DE EUROPESE GEMEENSCHAP VOOR ATOOMENERGIE,

hierna 'de Gemeenschap' genoemd, en

DE ORGANISATIE VOOR ENERGIEONTWIKKELING OP HET KOREAANSE SCHIEREILAND,

hierna 'de KEDO' genoemd,

Overwegende hetgeen volgt:

(1) De KEDO is opgericht overeenkomstig de Overeenkomst van 9 maart 1995 tot oprichting van de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland, als gewijzigd op 19 september 1997, tussen de regeringen van de Republiek Korea, Japan en de Verenigde Staten van Amerika.

(2) De vijfde overeenkomst, gesloten tussen de Gemeenschap en de KEDO, is op 31 mei 2012 afgelopen.

(3) Na het besluit om het nucleair lichtwaterreactorproject van de KEDO te beëindigen en het besluit van 2007 om de verantwoordelijkheden van het secretariaat met een sterk verminderd personeelsbestand en minimale kantoorfaciliteiten te vervullen, heeft het dagelijks bestuur van de KEDO in 2011 besloten om de KEDO na 31 mei 2012 voort te zetten.

(4) Zowel de Gemeenschap als de KEDO heeft de wens uitgedrukt hun samenwerking voort te zetten met het oog op de tenuitvoerlegging van de beëindiging van het LWR-project en de ordentelijke afwikkeling van de KEDO-activiteit,

ZIJN HET VOLGENDE OVEREENGEKOMEN:

Artikel 1 - Toepassing van de bepalingen van de vorige overeenkomst

Behoudens anderszins gespecificeerd in één van onderstaande artikelen blijven de bepalingen van de vorige overeenkomst tussen de Gemeenschap en de KEDO, die op 31 mei 2012 is afgelopen, van toepassing overeenkomstig de onderhavige overeenkomst.

Artikel 2 - Bijdrage van de Gemeenschap

In het kader van de onderhavige overeenkomst is er geen financiële bijdrage van de Gemeenschap aan de begroting van de KEDO.

Artikel 3 - Looptijd

Deze overeenkomst loopt ten einde op 31 mei 2013. Zij zal jaarlijks automatisch worden verlengd voor een periode van telkens één jaar, tenzij een partij bij de overeenkomst ten minste één maand voor de einddatum van de overeenkomst de andere partij ervan in kennis stelt dat zij de overeenkomst wenst te beëindigen. De overeenkomst kan ook met onmiddellijk effect worden beëindigd na terugtrekking uit de KEDO van één van de leden die momenteel vertegenwoordigd zijn in het dagelijks bestuur. Deze overeenkomst wordt niet verlengd na 31 mei 2015.

Artikel 4 - Inwerkingtreding

Deze overeenkomst treedt in werking na ondertekening door de Gemeenschap en de KEDO en wordt van kracht op 1 juni 2012.