Toelichting bij COM(2004)465 - Instelling van een instrument voor financiële steun ter bevordering van de economische ontwikkeling van de Turks-Cypriotische gemeenschap

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europese Raad heeft herhaaldelijk gewezen op zijn sterke voorkeur voor toetreding van een herenigd Cyprus. Tot dusver is nog geen omvattende regeling tot stand gekomen.

"De omvattende regeling voor de kwestie-Cyprus", als uitgewerkt door VN-secretaris-generaal Kofi Annan, is door de Turks-Cypriotische kiezers tijdens afzonderlijke, gelijktijdige referenda op 24 april 2004 goedgekeurd. In verband met de uitslag van de referenda verklaarde de Raad op 26 april 2004:

"De Turks-Cypriotische gemeenschap heeft op duidelijke wijze uitdrukking gegeven aan haar wens om tot de Europese Unie te behoren. De Raad is vastbesloten een eind te maken aan het isolement van de Turks-Cypriotische gemeenschap, en de hereniging van Cyprus te vergemakkelijken door de economische ontwikkeling van de Turks-Cypriotische gemeenschap te stimuleren. De Raad heeft de Commissie verzocht daartoe uitgebreide voorstellen in te dienen, waarbij het accent in het bijzonder op de economische integratie van het eiland en op de verbetering van de contacten tussen de twee gemeenschappen en met de EU zal komen te liggen. De Raad heeft aanbevolen dat de 259 miljoen euro die reeds voor het noordelijk deel van Cyprus waren uitgetrokken voor het geval er een regeling tot stand zou komen, daaraan worden besteed."

Aangehecht ontwerpvoorstel voor een verordening van de Raad wordt ingediend naar aanleiding van dat verzoek van de Raad. Het is bedoeld als instrument voor financiële steun ter bevordering van de economische ontwikkeling van de Turks-Cypriotische gemeenschap. Gezien de politieke situatie en met het oog op een efficiënte en snelle toewijzing van de financiële steun, wordt daarin bepaald dat de bijstand direct aan de begunstigden moet worden verleend.

Het wetgevend financieel memorandum bij deze verordening omvat een bedrag van 6 miljoen euro voor 2004, dat voornamelijk bestemd is voor haalbaarheidsstudies voor de implementatie van de financiële steun in 2005 (114 miljoen euro) en 2006 (139 miljoen euro). Een deel van de bijstand wordt gebruikt voor de financiering van de ondersteunende uitgaven in verband met de implementatie.

De steun is gericht op de vergemakkelijking van de hereniging van Cyprus, enerzijds door stimulering van de economische en sociale ontwikkeling, met bijzondere nadruk op de economische integratie van het eiland, middels aanpassing aan het acquis, en anderzijds door verbetering van de contacten tussen beide gemeenschappen onderling en met de EU. Behalve maatregelen voor verzoening en het opbouwen van vertrouwen omvat de steun onder meer de bevordering van de sociale en economische ontwikkeling, de ontwikkeling van infrastructuur en de stimulering van contacten tussen de gemeenschappen. De meeste activiteiten zijn dan ook te vergelijken met pretoetredingsmaatregelen. Omdat de Turks-Cypriotische gemeenschap de afgelopen jaren in een isolement heeft verkeerd, zijn de activiteiten sterk gericht op bijstand bij de aanpassing aan het acquis, met name wat betreft investeringen die nodig zijn om aan de Europese normen te voldoen, onder meer op het gebied van het milieu en vervoer.