Toelichting bij COM(2006)606 - Wijziging van Verordening (EG) nr. …/… betreffende de toevoeging van vitaminen en mineralen en bepaalde andere stoffen aan levensmiddelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


Dit voorstel beoogt de wijziging van Verordening (EG) nr. …/… van het Europees Parlement en de Raad betreffende de toevoeging van vitaminen en mineralen en bepaalde andere stoffen aan levensmiddelen, teneinde deze verordening in overeenstemming te brengen met Besluit 2006/512/EG van de Raad tot wijziging van Besluit 1999/468/EG tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden.

Algemene context


Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden is gewijzigd bij Besluit 2006/512/EG van de Raad van 17 juli 2006. Bij dit besluit werd een nieuwe comitéprocedure in het leven geroepen: de “regelgevingsprocedure met toetsing”. Artikel 2, tweede lid, van Besluit 1999/468/EG, zoals gewijzigd, luidt: “Wanneer in een volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag aangenomen basisbesluit is bepaald dat maatregelen van algemene strekking worden aangenomen tot wijziging van niet-essentiële onderdelen van dat besluit, ook indien de wijziging behelst dat sommige van deze niet-essentiële onderdelen worden geschrapt of dat het besluit wordt aangevuld met nieuwe niet-essentiële onderdelen, worden de maatregelen vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure met toetsing.” De nieuwe regels zijn van toepassing sinds de datum van inwerkingtreding van het wijzigingsbesluit (23 juli 2006). Dit voorstel beoogt de wijziging van Verordening (EG) nr. …/… van het Europees Parlement en de Raad betreffende de toevoeging van vitaminen en mineralen en bepaalde andere stoffen aan levensmiddelen, teneinde deze verordening in overeenstemming te brengen met Besluit 2006/512/EG van de Raad tot wijziging van Besluit 1999/468/EG tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden. Gezien het dringende karakter van deze kwestie is het noodzakelijk dat het Parlement en de Raad dit voorstel tegen december 2006 goedkeuren.

1.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)


Dit voorstel is bedoeld om in Verordening (EG) nr. …/… van het Europees Parlement en de Raad betreffende de toevoeging van vitaminen en mineralen en bepaalde andere stoffen aan levensmiddelen een verwijzing naar de nieuwe regelgevingsprocedure met toetsing op te nemen in alle gevallen waar de Commissie bevoegd is om quasi-wetgevende maatregelen vast te stellen in de zin van artikel 2 van Besluit 1999/468/EG tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden, zoals gewijzigd bij Besluit 2006/512/EG van de Raad.

Rechtsgrondslag


Artikel 95 van het EG-Verdrag.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende reden in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Het voorstel beperkt zich tot de wijzigingen die strikt noodzakelijk zijn om de verordening in overeenstemming te brengen met het nieuwe Comitologiebesluit.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn: Het voorstel heeft betrekking op wijzigingen van een bestaande verordening.

2.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

1. 2006/0193 (COD)