Toelichting bij COM(2007)472 - Sluiting van de visserijovereenkomst met Mozambique

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2007)472 - Sluiting van de visserijovereenkomst met Mozambique.
bron COM(2007)472 NLEN
datum 16-08-2007
De Gemeenschap en de Republiek Mozambique hebben onderhandeld over een partnerschapsovereenkomst inzake visserij waarbij aan vissers uit de Gemeenschap vangstmogelijkheden worden toegekend in de visserijzone van Mozambique, en hebben die overeenkomst op 21 december 2006 geparafeerd. Die partnerschapsovereenkomst, vergezeld van een protocol en een bijlage, heeft vanaf de inwerkingtreding een looptijd van vijf jaar en kan worden verlengd. Op de dag van haar inwerkingtreding vervangt die partnerschapsovereenkomst de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Mozambique inzake de visserij voor de kust van Mozambique en het bijbehorende protocol, die op 1 januari 2004 in werking zijn getreden; deze laatste overeenkomst en het bijbehorende protocol worden op dat moment ingetrokken.

Bij het bepalen van haar onderhandelingspositie heeft de Commissie zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een evaluatie vooraf en een evaluatie achteraf door externe deskundigen.

Het hoofddoel van de nieuwe partnerschapsovereenkomst is de samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Mozambique te versterken en daartoe, in het belang van beide partijen, een partnerschapskader in te stellen voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van Mozambique. De twee partijen nemen deel aan een beleidsdialoog over visserijaangelegenheden van wederzijds belang. In het kader van deze nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake visserij zal bijzondere aandacht worden geschonken aan de ondersteuning van het visserijbeleid van Mozambique. Beide partijen zullen met elkaar afspreken wat de prioriteiten voor die ondersteuning zullen zijn, en zullen de doelstellingen, de jaarlijkse en meerjarige programmering en de criteria voor de beoordeling van de te bereiken resultaten omschrijven, met de bedoeling te komen tot een duurzaam en verantwoord beheer van de sector.

De financiƫle tegenprestatie is vastgesteld op 900 000 euro per jaar. Dit bedrag moet volledig worden gebruikt voor de ondersteuning en de uitvoering van initiatieven in het kader van het sectorale visserijbeleid dat door de regering van Mozambique wordt vastgesteld.

Wat de vangstmogelijkheden voor de communautaire vaartuigen betreft, is overeengekomen dat 44 ringzegenvaartuigen en 45 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug zullen mogen vissen. In het protocol wordt een referentiehoeveelheid van 10 000 ton tonijn vastgesteld. Voorts is overeengekomen dat de visserijinspanning van de EG in de EEZ van Mozambique verenigbaar moet zijn met de evaluaties van de tonijnbestanden op basis van wetenschappelijke criteria, met inbegrip van de wetenschappelijke overzichten die door de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC) worden opgesteld.

Daarnaast voorziet de partnerschapsovereenkomst in de bevordering van de economische, wetenschappelijke en technische samenwerking in de visserijsector en verwante sectoren.

Op basis hiervan stelt de Commissie de Raad voor, de sluiting van deze nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Mozambique bij verordening goed te keuren.